Elérte a csúcsot a magyar expedíció

A hegymászók a Föld 12. legmagasabb, a 8051 méteres Broad Peak hegycsúcsát hódították meg.

SZN
2014. 07. 24. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hazajáró által közölt információk szerint a Magyar Karakorum Expedíció hegymászói szerdán jutottak fel a kínai–pakisztáni határon lévő Broad Peak – eredeti nevén K3 – csúcsára, és Varga Csaba csütörtökön már az alaptáborból jelentkezett telefonon.

Elmondta, hogy minden a terv szerint alakult: hétfő hajnalban indultak a 4950 méteren fekvő alaptáborból, majd elérték a 6400 méteren lévő 2-es tábort, utána pedig kedden a 3-as tábort 7050 méteren, ahonnan éjszaka indultak tovább. A friss hó miatt igen nehéz körülmények között, ráadásul rendkívüli kimerültségben végül helyi – azaz pakisztáni – idő szerint szerda kora délután érték el a csúcsot.

„A csúcson tanyáztunk egy órát, jó idő volt, nem fújt a szél. Fantasztikus volt a kilátás, mindent lehetett látni a Karakorumban, Indiába is átláttunk. Úgy éreztem magam, mintha egy hegyi királyság trónján ülnék” – fogalmazott a hegymászó a Hazajárónak adott telefoninterjúban.

Lefelé a 4-es táborban, 7400 méteren éjszakáztak, és csütörtök hajnalban indultak el az alaptáborba, ahová helyi idő szerint este 7 óra körül érkeztek meg.

Varga Csaba megköszönte mindazoknak, akik aggódtak és imádkoztak értük „Ez nagyon sokat számított” – mondta az interjúban.

A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot, amely az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.