Európa-ligás magyar variációk: igen, nem, talán

Gárdáink közül a Diósgyőrnek kedvező, a Győrnek szinte reménytelen a helyzete, az FTC-nek nagyot kell javulnia.

Deák Zsigmond
2014. 07. 24. 5:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a DVSC továbblépett a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából, a magyar labdarúgást már nem érheti az a szégyen, mint tavaly, hogy egyik klubcsapata sem érte meg már az augusztust sem a nemzetközi porondon. A csütörtöki játéknap kérdése, hogy az Európa-liga kvalifikációjában érdekelt trióból hányan csatlakoznak a debreceniekhez a folytatásra. A múlt heti első mérkőzések alapján a kvízek három válasza a legvalószínűbb: Diósgyőr – igen, Győr – nem, Ferencváros – talán; bár ne feledjük, a futball a labdasportok legesetlegesebbje.

A miskolciaknak már a honlapcímük is Európára utal (dvtk.eu), de nyilván nem ezért állnak továbbjutásra, hanem mert egy hete nagyszerű hajrájuknak köszönhetően 2-0-ra győztek a szűk negyvenezres bolgár városkában, Lovecsben.

A helyi Liteksz ezüstérmet szerzett a legutóbbi bajnokságban, a kerete értéke több mint a duplája a Magyar Kupa-döntős Diósgyőrénél (13,6 millió kontra 6,1 millió), ám ez a különbség az első mérkőzésen nem domborodott ki, sőt. Az viszont igen, hogy a vb-bronzérmes klasszis játékosból lett trénernek, Kraszimir Balakovnak nincs egykori önmagához fogható focistája.

Ettől még óvatosan fogalmazott Szivics Tomiszlav, a DVTK szakvezetője a mai második mérkőzés (20.30, tévé: M2) előtti szurkolói ankétján. „Bár sikerült két góllal győznünk idegenben, nincs még meg a továbbjutás. Nem szabad számolgatnunk, a visszavágón is nyernünk kell, sajnos nem itthon, Diósgyőrben, hanem Nyíregyházán.” További gond, hogy egy korábbi vétség miatt szektorbezárással kell számolnia klubnak, no meg Barczi Dávid hiányával, akinek Bulgáriában eltört a lábujja.

A Ferencváros is kénytelen majd hasonló „szurkolói” okok miatt szektort bezárni a Puskás-stadionban, és szintén este fél kilenctől (tévé: M1) fogadja riválisát, a HNK Rijekát, de rosszabb helyzetből, 1-0-s hátrányból. S nem is maga az eredmény az igazán kedvezőtlen, hanem a Fiumében mutatott játék, például a 16-0-s kapura lövési mutató – nem ide

Ettől függetlenül a svájci születésű, de horvát származású és állampolgárságú Stjepan Kukuruzovic magabiztosan nyilatkozott a honfitársaival vívandó visszavágóról a klub honlapján: „Az odavágón a védelmünk szervezett volt, de támadásban többet kell tennünk. Meg kell mutatnunk, hogy jobb csapat vagyunk annál, mint amit Horvátországban láthattak a drukkerek. Ezzel együtt nem fogunk ész nélkül rohanni, okosan kell futballoznunk. Vannak kreatív játékosaink, képesek vagyunk jó focit mutatni, és megverni a Rijekát.” Hogy eddig hol voltak a kreatív játékosok, az nagy kérdés – Gera Zoltán például az lehetne –, s azért örülnénk a rohanásnak, mert eddig az is elmaradt a fiumeiek előtt, a máltaiak ellen is.

A harmadik magyar alakulat, a Győr hazai pályán 3-0-ra kikapott a naptári évben zajló svéd pontvadászatban jelenleg ötödik, legutóbb bronzérmes IFK Göteborgtól, s ma este héttől az Ullevi-stadionban csodát kellene tennie a továbblépéshez. A friss válogatott Lang Ádám visszatérhet a védelembe, de ez önmagában még kevésnek tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.