FTC: múló máltai rosszullét vagy súlyos betegség?

Minden adott a zöld-fehérek jó szerepléséhez, „csak” a játék, az elhivatottság, a megfelelő hozzáállás hiányzik.

Deák Zsigmond
2014. 07. 03. 2:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki fültanúja volt az öltözőből kiszűrődő, játékosainak szóló emelt hangú „értékelésének” a máltai Ta’Quali stadionban a Ferencváros Európa-ligás első fellépése után, az nehezen is képzelte volna el hivatalos nyilatkozatában a valóság elkenését.

Igazából maga a mester volt elkenődve, miközben keményen és reálisan fogalmazott (néhány angol és német indulatszóval dúsítva mondandóját): „Ez egyáltalán nem az a futball volt, amit látni szerettem volna. Amit gyakoroltunk, amit megbeszéltünk, szinte semmi sem köszönt vissza a pályán. Erőtlenek voltunk, az egy-egy elleni párharcokat védekezésben és támadásban is elveszítettük. Mindenben fejlődnünk kell, de elsősorban mentalitásban, hozzáállásban. Nagyon sajnálom, hogy Budapestről idáig elutazó sok szurkolónk ezt a rendkívül rossz mérkőzést látta. Jövő héten frissebben kell játszanunk, az egy teljesen másik összecsapás lesz, amelyen muszáj győznünk. Mostani teljesítményünk borzasztó gyenge volt.”

Üdítő szókimondás az ugyanitt, Máltán tíz éve elhangzottakhoz képest, amikor Doll játékosként szintén sztár honfitársa, Lothar Matthäus egy nyögvenyelősen megnyert vb-selejtezőt követően megsértődött, hogy ünneplés helyett megkérdeztük, miért nem láttuk nyomaiban sem azt a játékot, amit ő büszkén beharangozott. Hozzátesszük, két év múlva már nyögve nyelésre sem futotta, csak egy szégyenteljes vereségre, megint a Ta’Qualiban. S ha a szívünkre tesszük a kezünket, bevallhatjuk, az 1–1 ellenére most a Fradi sem állt ettől távol a helyi Sliema Wanderers ellen, ezért is becsülendő a német tréner kifogásoktól mentes értékelése.

Pedig kifogás is akad, a kezdőben öt új játékos, a hihetetlenül rövid szabadság, a szintén nyúlfarknyi felkészülési idő, ám mindezeket a rivális félamatőr státusza, szerény tudásszintje zárójelbe teszi. A Ferencvárosban jelenleg biztos az anyagi háttér, kész a hipermodern stadion, itt egy magasan kvalifikált tréner, Máltára több fizioterapeuta, orvos, masszőr kísérte el az „aranylábúakat”. Akik kevés kivételtől eltekintve mégis csődöt mondtak kortól és nációtól függetlenül. Javítási lehetőség jövő csütörtökön, de addig is érdemes megszívelni: a profizmus itt csak kezdődik. Nem itt ér véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.