Gera a Fradinál: vezért vagy pénznyelőt igazoltak a zöld-fehérek?

Mi lesz Gerával, Leonardóval és Besiccsel? Ez határozhatja meg a Ferencváros szezonját.

MNO
2014. 07. 09. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gera Zoltán szerdán írta alá szerződését a fővárosi zöld-fehér klubhoz, amit a Fradi-szurkolók nagy része kitörő örömmel fogadott, de a szurkolókban ott motoszkálhat a kérdés, milyen egészségügyi állapotban van az angol klubjától új szerződés híján távozó 77-szeres magyar válogatott játékos. A Fradi a tavalyi szezonban éppen Buzsáky Ákost csábította vissza Magyarországra, aki szintén sorozatos sérülései miatt vált létszám felettivé szigetországi klubjában. Buzsáky a 2013/14-es szezonban elvétve kapott lehetőséget a csapatban, ugyanis sérülései új állomáshelyére is „követték”. Nagy kérdés, hogy Gera is ezt a pályát járja-e be, vagy képes lesz komoly segítségére lenni a Ferencvárosnak, nemcsak a bajnokságban, hanem az Európa Ligában (EL) is.

A friss igazolás Gerát elméletileg nevezheti a klub az EL következő fordulójára – amennyiben a Fradi továbblép máltai ellenfelével szemben –, azonban információink szerint a játékos eddig külön edzett társaitól, az erőnlétén még van mit csiszolni. Ugyanakkor a támadó térde egészséges, így csak Thomas Doll döntésén múlik, hogy mikor nevezi, veti be Gerát a nemzetközi porondon, esetleg már a következő körös leendő ellenfél, a horvát Rijeka ellen.

A brazil Leonardóval kapcsolatban lábra kapott a hír, miszerint a Ferencváros sorozatos fegyelmi vétségei miatt megválik tőle. Úgy tudjuk, a brazil karmester jelenleg Budapesten tartózkodik, ám nem látogatja a csapat edzéseit. Egy esetleges szerződésbontással elméletileg csak a játékos járna jól, aki így a Fradi-edző Thomas Doll-lal való megromlott viszonya után kereshetne magának új csapatot, és átigazolási díj híján zsírosabb szerződésre lenne esélye esetleges új klubjánál. Bár ez egyelőre még csak fikciónak tűnik, ugyanis a klub kommunikációja elég homályos az ő ügyében is.

Vannak még homályos pontok a Fradi kommunikációjában, ilyen a brazíliai világbajnokságot is megjárt hátvéd, a bosnyák Muhammed Besic átigazolási ügye, amely még Leonardo jövőjét is meghatározhatja. Itt a fő kérdés az, hogy a két éve Hamburgból igazolt hátvéd átigazolási díjából milyen mértékben részesedik majd korábbi klubja, esetleg még milyen opciókat tartalmaz az állítólag ingyen megszerzett Besic szerződése.

Ezzel kapcsolatban érdekes fejlemény, hogy Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke szerdán a Facebookon arról írt, hogy a Besic várható átigazolásáért kapott pénzt – a spanyol Sevilla és a Premier League-ben szereplő Swansea érdeklődéséről és 3-4 millió fontos vételárról hallani a legtöbbet – nem új igazolásokra fordítaná a klub. Ebből arra lehet következtetni, hogy a hírek szerint jól kereső Leonardo távozásával felszabaduló bértömeget Gera szerződésére áldozhatják majd, ugyanis a magyar támadó az angol liga után valószínűleg aprópénznek számító fizetése azért a honi viszonylatban kiemelkedő lesz. Ezzel a megoldással a klub sem vállalna újabb jelentősebb anyagi terhet, hiszen csak „a-ból b-be” csoportosítanák át a pénz egy részét.

A másik forgatókönyv, hogy a Besic árából befolyó pénzből jut Gera bérére is, ez esetben akár Leonardo is maradhatna a zöld-fehéreknél, ám a brazil közösségi oldalakon megjelent bejegyzései alapján erre kevés esély mutatkozik (a középpályás nagyon összerúgta a port Thomas Doll-lal).

Besic és Leonardo távozásával Gera Zoltánra hárulna a feladat, hogy a Ferencváros vezére legyen. A Premier League-ben és az Európa Ligában is bizonyító támadó felé hatalmasak a szurkolói elvárások, éppen ezért kérdéses, hogy sorozatos sérülései után mennyire tud majd hasznára lenni régi-új csapatának. Amennyiben egészséges lesz, ismerve hozzáállását és motiváltságát, még 35 évesen is kiemelkedő teljesítményre lehet képes, és a Fradinak szüksége lesz egy igazi „játszó játékosra” Leonardo hiányában.

Amennyiben azonban megint hosszabb időre lesérülne, komoly anyagi terhet jelentene a Ferencvárosnak. Bár ez is egy újabb homályos kérdés, ugyanis a klub honlapján ugyan bejelentette a játékos megszerzését, még a szerződés minimális feltételeiről sem árult el részleteket. A klub sajtófőnökét nem sikerült elérnünk ezzel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.