Hamiltonnak esélyt kínál a Hungaroring

A Mercedes brit pilótája már négyszer nyerte meg a Magyar Nagydíjat, Nico Rosberg még dobogós sem volt nálunk.

2014. 07. 24. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hockenheimből, a múlt heti Német Nagydíj helyszínéről erőltetett menetben érkezett meg a Forma–1-es karaván a Hungaroringre, ahol rohamtempóban már felépültek a csapatok ideiglenes otthonául szolgáló motorhome-ok. Így ma már a pilóták is birtokba vehetik a kényelmi szolgáltatásokat, hogy holnap az első két szabadedzéssel új lendülettel nekivágjanak a 29. Magyar Nagydíjnak. A „legkényelmesebb” helyzetben Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája van, aki tíz futam után 190 ponttal vezet a világbajnokságon, megelőzve csapattársát, Lewis Hamiltont (176), utánuk pedig Daniel Ricciardo (Red Bull, 106), Fernando Alonso (Ferrari, 97), Valtteri Bottas (Williams, 91) és Sebastian Vettel (Red Bull, 82) következik. Vagyis az elmúlt négy esztendő vb-címét besöprő Vettel jelenleg csak hatodik a pontversenyben, még „házon belül” is veri Ricciardo, a Red Bull-korszakát pedig felváltotta a Mercedesé.

Már a szezon előtt, a tesztelések időszakában sejteni lehetett, hogy az új szabályokból, mindenekelőtt a turbómotorok visszatéréséből a stuttgarti istálló profitálta a legtöbbet, ami be is bizonyosodott. „Az erőforrás révén nagy előnyre tettünk szert” – mondja Rosberg is, aki győzött a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, ezután viszont Hamilton négy futamot nyert meg zsinórban. Ám a 2008-as világbajnok a vb-n csak a negyedik győzelme után ugrott az élre, mert Melbourne-ben műszaki hiba miatt nem ért célba, míg Rosberg Szepangban, Bahreinben, Sanghajban és Barcelonában is második volt mögötte. Monacóban fordult a kocka, mert itt Rosberg nyert Hamilton előtt, és a németnek Montrealban a második hely is megfelelt, mert itt felrúgva a forgatókönyvet Ricciardo győzött, Hamilton pedig fékhiba miatt kiesett.

Az Osztrák Nagydíjon, Spielbergben Rosberg, Silverstone-ban hazai pályán Hamilton, Hockenheimben, otthon Rosberg volt a nyerő, de előtte őt is megtréfálta a technika Angliában, ahol váltóhiba miatt kénytelen volt kiállni. Hamilton a Német Nagydíj időmérőjén balesetet szenvedett, az autójában váltót kellett cserélni – ami öt rajthelyes büntetést jelent –, s csak a huszadik helyről indulhatott, innen hatolt át szinte a teljes mezőnyön, egészen a harmadik helyig. Ez is mutatja, hogy az idén a Mercedes a többiekhez képest külön ligában játszik; a kérdés csak az, hogy a két pilótája közül melyik nyeri meg a világbajnokságot. S bár Hamiltonnak rosszabbul áll a szénája, a Hungaroringen már négyszer nyert (Rosberg pódiumon sem állt még nálunk!), bevallottan ez az egyik kedvenc pályája, tavalyelőtt és tavaly is őt intették le itt elsőként. Az ő olvasatában a Hungaroringen is Brit Nagydíjat rendeznek

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.