Három órát javított és rajt-cél győzelmet aratott a Fifty-Fifty

A Fifty-Fifty nagy fölénnyel nyerte a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt.

MD
2014. 07. 10. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, és 7 óra 13 perc 57 másodperces idővel diadalmaskodott. A Fifty-Fifty 2012-ben 10:34 órás idővel ért el új csúcsot, megdöntve akkor a Nemere II. 1955 óta élő, 10 óra 40 perces rekordot.

A kormányos összességében ideálisnak nevezte a versenyt, de úgy vélekedett, hogy a most elért időnél is lehet jobbat vitorlázni. „A szigligeti öbölben kicsit erős volt a szél, ott kapaszkodnunk kellett, és visszafelé eltört a bumunk vége. Ez kicsit aggasztó volt, de tudtuk kezelni a helyzetet. Taktikailag jól versenyeztünk, jó irányokba mentünk, jól dolgozott a csapat” – értékelt Józsa Márton, hozzátéve, hogy menet közben vitorlacserékre kényszerültek, amivel nagyjából egy órát veszítettek, a szélviszonyok miatt pedig nagyjából másfélszeres távot vitorláztak.

Az üldözők közül az osztrák Andreas Hagara vezette Naturaqua siklott célba másodikként, a Nagy R. Attila irányította Team Black Jack pedig harmadikként. Előbbi hátránya 24:08, utóbbié pedig 51:44 perc volt.

A címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas irányította Evopro Katamadár kénytelen volt feladni a versenyt, mert az orrmerevítőnél elszakadt egy kötél, ennek következtében több alkatrész is megsérült, s a hibát nem lehetett a vízen kijavítani.

A jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.