Hiányoznak majd a magyar címvédők a hazai Eb-ről

Rekordmezőny várható a jövő héten Székesfehérváron kezdődő és július 15-éig tartó öttusa Európa-bajnokságon. A tömeges részvétel öröm, az ellenben bosszúság, hogy a két tavalyi egyéni Eb-győztes magyar kiválóság, Földházi Zsófia és Marosi Ádám betegség, illetve sérülés miatt hiányzik majd a kontinensviadalról. Ennek ellenére több (arany)érem a hazai elvárás.

Deák Zsigmond
2014. 07. 03. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székesfehérvár a magyar öttusa egyik fellegvára, innen került ki többek között a 2004-es olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna, a 2007-es egyéni világ- és Európa-bajnok Horváth Viktor és a sportág első, 1987-es Eb-győztese, Demeter József is. Mint Mészáros Attila, a város tanácsnoka az idei kontinensviadal csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, 1986-ban rendeztek itt először rangos nemzetközi öttusaversenyt, felnőtt férfi és női kontinensviadalt pedig legutóbb 2000-ben.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a hazai pálya előnye mellé újabb érvként felsorakoztatta, hogy a statisztikák szerint Magyarország versenyzői a legsikeresebbek az Eb-k történetében. Aztán viszont némileg lehűtötte a kedélyeket: „A jó hír után rosszal kell folytatnom: a női címvédő Földházi Zsófia hosszan tartó betegség miatt hiányozni fog a mezőnyből, bár már elkezdte az edzéseket. A férfi címvédő Marosi Ádám két hete megsérült, és bár bíztunk benne, hogy felépül, a világbajnokság érdekében nem kockáztatjuk a szereplését.”
Tavalyi lengyelországi kontinensbajnokaink távollétében a férfiaknál Demeter Bence, Tibolya Péter és Kasza Róbert indul a hagyományos egyéni és csapatversenyben, az egyéni induló Demeter Gergely lesz. A nőknél a 2011-es vb-ezüstérmes Kovács Sarolta, továbbá Alekszejev Tamara és Réti Kamilla alkotja a csapatot, míg az egyéni induló Slett Emese lesz. A férfi és női váltó összetételéről később dönt a szakvezető, ám azt elárulta, hogy vegyes váltóban a székesfehérváriak két versenyzőjét, Kovács Saroltát és Demeter Bencét indítja.

Kovács rutinos „hazai” győztes, hiszen nyert már Székesfehérváron junior vb-t (2010) és Eb-t is (2012): „Már csak az előzmények miatt is bizakodó vagyok, és egyébként is nagyon szeretek itthon versenyezni. A közönség hatalmas erőt és energiát ad, remélem most is sokan kijönnek és szurkolnak. Biztonságot ad, hogy ismerem az összes versenyhelyszínt, s az is, hogy otthon, a saját ágyamban alhatok. A többiek közel, egy hotelben lesznek majd, de én az uszodától három percre lakom, és mivel a versenyek során fontos a nyugodt alvás, a biztosat nem akarom lecserélni a bizonytalanra” – nyilatkozta a 2011-es felnőtté-vb egyéni ezüstérmese.

A rekordmezőnynek otthont adó viadalon – 23 ország 56 férfi és 50 női versenyzőjének indulása várható – négy számnak a Bregyó Sportcentrum ad otthon, csupán az úszást kell az egy kilométeres távolságon belül található uszodában megrendezni. Pálvölgyi Miklós megfogalmazta a hivatalos elvárást: klasszisaink hiánya ellenére a férfiaknál minden számban dobogó, közte egy aranyérem a cél, a női csapat harcban lehet a dobogóért, Kovács a végső diadalért. A női selejtezővel jövő csütörtökön kezdődő Eb-re díjtalan a belépés. A hétvégén rendezik a döntőket, majd hétfőn és kedden a váltóversenyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.