Hősies túlélés és diadal a magyar–olasz pólós fronton

Férfi vízilabda-válogatottunk 8-7-re nyerte az olaszok elleni állóháborút, és döntős!

Ch. Gáll András
2014. 07. 25. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjaink ifjú szurkolói talán azt hiszik, pólóban a szerbek, illetve a jugoszlávok az ősi ellenfeleink. Nekik sem árt tudniuk azonban, hogy a második évezred vége a magyar–olasz vetélkedés jegyében telt, különösen az Eb-ken. 1993-ban, Sheffieldben és 1995-ben, Bécsben is ez volt a döntő párosítása, és mindkétszer az ellenfél nyert. Aztán az 1997-es, sevillai negyeddöntőben megtörtént a hatalomátvétel, és másfél évtizedes uralmunk legdicsőbb két hetét éppen az 1999-es, firenzei kontinenstorna hozta. Fiaink idegenben lettek próféták, az akkori legkeményebb rivális hazájában, aztán 2001-ben, a Margitszigeten már a „settebello” – az elnevezés is maga a csoda, az olaszok ugyanis külön fogalmat alkottak férfi vízilabda-válogatottjukra, ami úgy fordítható, a hét szépség – vágott vissza az elődöntőben, és most, 2013-ban is ez volt a fináléba kerülésért a párosítás.
Faragó Tamás – edzőként mindmáig ő nyert utoljára Eb-t a Margitszigeten, 2001-ben a lányokkal –, Montreal olimpiai bajnoka enyhén szólva nem számított könnyű menetre, érdeklődésemre meg is jegyezte: „Aki manapság győzni akar, annak kockáztatnia kell. Ami dönt, az a kockázatvállalás foka.”

Varga Dénes esetében ez általában csekély. Ha tüzel, az gól- és életveszély. Most is ő vágta be az elsőt, fű, azaz víz alatt, ami torpedó, a gyilkos fajtából. A kapuban pedig Nagy Viktor, visszatérve a tavalyi, barcelonai módihoz, előbb a védéseivel rongálta a kísérletezők idegeit, majd azzal a lélekölő kéz- és ujjrázásával: te ma nem lősz gólt. Azért persze lőttek, 3-1-ről 3-3-ra, 5-3-ról félidőre 5-4-re jöttek vissza az olaszok, és később sem tágítottak. Egyszer latinosan színészkedtek, másszor délszlávosan gyilkolásztak, de a magyaros virtus ellen nem volt ellenszerük. Ezt ezúttal Hosnyánszky testesítette meg, három remekbe szabott góllal. Másik héroszunk, Varga Dénes pedig elhajlásos lövéssel vitte be a 8-7-es diadalt és döntőt érő találatot.

E dicsőséget azonban hiba lenne felparcellázni, érdeklődésemre erre Hosnyánszky Norbert sem vállalkozott, saját szobrának faragása helyett inkább azt mondta: „Nem vagyok az a típus, aki magával büszkélkedik, ez egy homogén csapat sok jó lövővel, most rajtam volt a sor. De ha nincs ez a hatezer ember és Dumi (Varga Dénes) utolsó gólja, az én három gólom nem ér semmit.”

Decker Ádám a bekk szemével és eltökéltségével mondta: „Ilyen kiélezett meccsre számítottam, ez már Eb-elődöntő, aki ide eljut, az, ha kell, a vérét adja a győzelemért.”

Benedek Tibor szövetségi kapitány egy ízben a Tóth Márton gólja előtti pillanatban kért időt, és becsületére váljék, hogy ezt ő maga emlegette fel, amikor azt kérdeztem tőle, e sikerben mennyi volt szerinte a törvényszerűség és a véletlen. „A véletlen csak ellenünk dolgozott, mert időt kértem, így érvénytelenítették egy gólunkat – kezdte Benedek. – Így aztán, úgy érzem, mindent magunknak köszönhetünk, csodálatos érzés, hogy Budapesten Európa-bajnoki döntőt játszhatunk. Erre legutóbb 1958-ban volt lehetősége a magyar csapatnak.”

Ennél már csak egy csodálatosabb van: Budapesten Európa-bajnokságot nyerni. Mint 1958-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.