Hosszú Katinka eldöntötte: mindent bevállal

A háromszoros világbajnok minden egyéni számban, összesen tizenhétben indul a debreceni ob-n.

2014. 07. 15. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úszóink amellett, hogy bajnoki érmekért csatáznak, idén az augusztusi, berlini Európa-bajnokságra is készülnek. Erre az ob az utolsó válogatóverseny, Kiss László szövetségi kapitány a bajnokság utolsó napján csapatot hirdet. A név szerinti nevezés láttán kijelenthető, igazi sztárparádéra számíthatunk a cívisvárosban. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola hosszútávúszó olimpiai bajnoka, Risztov Éva például 800 és 1500 méteren jelezte részvételét a számára abszolút hazai rendezésű viadalon. A versenyző az ob keddi sajtótájékoztatóján elmondta, kezdi visszanyerni korábbi formáját azután, hogy a Magyar Úszás Napján ő is azok között volt, akik fertőzést kaptak, és kórházba kerültek. „Még mindig sokan kérdezik tőlem, hogy vagyok. Elmondhatom, hogy már túl vagyok a betegségen. Egy hét pihenő után kezdtem újra az edzést, de még nem vagyok olyan jó formában, mint korábban.”

Nevezése alapján mindhárom mellúszó számban (50, 100 és 200 méter) láthatjuk tempózni az olimpiai és világbajnok Gyurta Dánielt (UTE). A számhalmozásban a rekorder azonban a Vasas háromszoros vb-aranyérmese, Hosszú Katinka. A 2013-ban kilenc bajnoki aranyat szerzett úszó idén tizenhét, vagyis az összes női egyéni számban nevezett, s már szombaton Debrecenbe érkezett. „Nem igazán készültem az országos bajnokságra, hiszen az augusztusi, berlini Európa-bajnokság a fő versenyem ebben az évben. Továbbra is teljes edzésmunkát végzek, tulajdonképpen maga az ob is intenzív edzésmunkának felel meg. Egyelőre nem gondolkodom azon, hogy túlszárnyalhatom-e a tavalyi kilenc aranyérmet, egyszerűen szeretek versenyezni. Ráadásul Debrecenben mindig nagyon jól éreztem magam, és az ob után is maradok itt még egy hetet edzőtáborban” – mondta el Hosszú.

A 2013-ban triplázó Cseh László tíz egyéni számban adta le nevezését, csakúgy mint az októberben vállműtéten átesett Jakabos Zsuzsanna. Miután az országos bajnokság nyílt, a hazai kiválóságok mellett kilenc külföldi klub negyvenkét versenyzője is megméreti magát a négy nap alatt: olasz, görög, lengyel, osztrák, iráni és bolgár úszók is csobbannak Debrecenben. A legnépesebb küldöttséggel, tizenöt sportolóval az olasz úszóválogatott nevezett. S az olaszok debreceni edzőtábora és bajnoki részvétele kapcsán a tervek szerint a cívisvárosba érkezik az Európai Úszószövetség (LEN) elnöke, Paolo Barelli is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.