Idén nem lehet kenyérre kenni a Lokit

Ugyanúgy a fehérorosz BATE Boriszov a Debrecen ellenfele a BL-selejtező 3. fordulójában, mint két éve.

2014. 07. 24. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesítette az alapcélt a Debrecen, túljutott a selejtező második fordulóján a Bajnokok Ligájában. Pesszimista megközelítésben az északír Cliftonville elleni 2–0-s győzelem volt a nemzetközi színtéren a magyar bajnok legfontosabb mérkőzése, mert így garantáltan legalább további négyet játszhat. Először kettőt a BL-selejtező 3. körében a BATE Boriszov ellen, s ha netán alulmaradna a fehérorosz kirakatcsapattal szemben, akkor az Európa-ligában a főtáblára jutásért folytathatja.

Pesszimista helyett persze a Győr tavalyi szereplése után inkább talán realista megközelítést kellene emlegetnünk, hiszen az ETO egy éve már a selejtező második fordulójában kijózanító pofont kapott az izraeli Makkabi Tel-Avivtól. Sőt, tavaly július 25-én valamennyi magyar együttes kizuhant az európai kupákból, így meg kell becsülnünk, hogy idén még augusztusban is versenyben lesznek.

Igaz, hogy az északír amatőr kiscsapattal, a Cliftonville-lal a Loki jól járt, de nehéz lenne olyan nemzetet és olyan klubot találni, amellyel szemben bármelyik csapat biztosra mehet. A Debrecen sem tehette, még ha utólag többen magabiztos diadalról is beszélnek. A Loki három félidőn keresztül képtelen volt gólt rúgni az északíreknek, kedden Mihelic szabadrúgása az 55. percben törte meg a jeget, de a magyar bajnokcsapat azután sem brillírozott.

Kedd este az is eldőlt, hogy a DVSC a selejtező harmadik körében a BATE Boriszovval találkozik, miután a fehérorosz gárda az albán Skenderbeu vendégeként 1–1-et ért el, s ugyanilyen összesítéssel, idegenben lőtt több góllal megnyerte a párharcot. A Loki két éve ugyanezen a szinten akadt össze a BATE-val, s az idegenbeli 1–1 után joggal reménykedett, ám hazai pályán – pontosabban Nyíregyházán – simán kikapott 2–0-ra.

Természetesen már nem ugyanaz a két csapat kerete, mint két éve, de a Debrecenben több akkori meghatározó játékos – így Máté, Mészáros, Korhut, Szakály P., Bódi, Sidibe és Kulcsár – ma is rúgja a labdát. A boriszoviaknál nagyobb volt a jövés-menés, ám a tekintetben nincs változás, hogy – egy-egy orosz, szerb és lett futballistát leszámítva – most is kizárólag fehéroroszok alkotják a gárdát. Ám lényeges különbség, hogy ezúttal nincs olyan formátumú labdarúgó a keretükben, mint két éve Hleb (akinek a neve magyarul azt jelenti, hogy „kenyér”). A többek között a Stuttgartot, az Arsenalt és a Barcelonát is megjárt, immár 33 éves klasszis a télen Törökországba szerződött. A hiányát meg is érzi a BATE, amely a tavasz–ősz rendszerű fehérorosz bajnokságban jelenleg a második helyen áll a Dinamo Minszk mögött.

A Debrecen a tekintetben talán hátrányban van, hogy az NB I. 2014–15-ös idénye csak a hét végén kezdődik, de mire jövő hét kedden a BATE-t fogadja, addigra már négy tétmeccs lesz a játékosai lábában. Az Újpest elleni Szuperkupa-döntő, a Cliftonville ellen két BL-meccs, s pénteken Nyíregyházán első bajnokiját is lejátssza a Loki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.