Kedd a nagy csalódás napja a vívó-vb-n

Női tőrcsapatunk csak a tizenkettedik helyet szerezte meg Kazanyban.

2014. 07. 22. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden a tőrcsapatok versenye és a párbajtőrcsapatok selejtezője jelentette az utolsó előtti napot a kazanyi világbajnokságon, de férfi tőrözőink már nem voltak érdekelve, miután hétfőn a selejtezőben kínos, 45-27-es, vereséget szenvedtek Hongkongtól. S ezzel eldőlt, hogy a huszadik helyen zárnak. Sajnos női tőrcsapatunk sem javított a képen, mert a Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny, Jeszenszky Szilvia összetételű négyestől a tizenkettedik hely úgyszintén csalódás.

Az egykor szebb napokat látott s még tavaly is Eb-bronzérmes együttesünk a vb előtt tizedik volt a világranglistán – júniusban a strasbourgi Eb-n ötödik lett –, s most Kazanyban a nyolc közé jutásért 45-39-re kikapott a rangsorban hetedik kínaiaktól. Pedig ebben a szezonban a két válogatott három összecsapásából kettőt a mieink nyernek, ráadásul ezeket simán,  45-34-re és 40-29-re. A Magyar Vívó Szövetség beszámolója alapján ezúttal egyetlen váltásnál vezetett a mérkőzésen csapatunk, az első asszó után, amikor Kreiss Fanny 5-2-re győzött. Ezt követte egy 0-4 (Knapek Edina), 5-6 (Varga Gabi), 2-5 (Kreiss), 4-8 (Varga), 2-5 (Knapek)-ös sorozat, ami azt jelentette, hogy két kör után Kína 30-18-ra elhúzott. A különbség hatalmasnak tűnt, de becsületére legyen mondva a mieinknek, nem adták fel, előbb Varga nyert 7-3-ra, majd Kreiss 7-4-re. Az utolsó asszót így Knapek 37-32-es hátrányból kezdte, de nem tudott fordítani.

Csapatunk ezután a 9–16. helyért zajló folytatásban 45-28-ra legyőzte Venezuelát, Ukrajnától azonban 45-35-re, Kanadától pedig 45-44-re kikapott, így kötött ki a tizenkettedik helyen.

„A szezon során legutóbb Lengyelország és Kína ellen is biztosan nyertünk. Aztán az Eb-n a lengyelektől, most a kínaiaktól kaptunk ki viszonylag simán. Ez nagy csalódás, el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen úton haladunk tovább” – fogalmazott Kreiss Gábor fegyvernemi vezetőedző.

A nap krónikájához tartozik, hogy a párbajtőrcsapatok nagy létszáma okán a tizenhat közé jutásért pástra szólították a mieinket is. A nőknél az ellenfél panamaiaktól azonban csak egy versenyző jelent meg, aki elnézést kért, hogy a társai nincsenek itt (!) – Szász Emeséék mérkőzés nélkül továbbjutottak. No persze a közép-amerikai együttes elleni összecsapás eleve csak egy laza edzés lett volna. A szerdai nyolcaddöntőben Brazília lesz a mieink ellenfele. A világbajnoki címvédő férfi párbajtőrcsapatnak, a 32 között 45-21-re verte Chilét, szerdán az első ellenfele a spanyol csapat lesz, a négy közé jutásárt pedig feltehetőleg a lengyel–orosz párharc győztese következik számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.