Kicsinyes bosszút állhatott a fellebbviteli bizottságon Csányi

Ő kérhette, hogy távozzanak a Szivicset felmentő bizottság tagjai.

2014. 07. 02. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információnk szerint Csányi Sándor MLSZ-elnök személyes utasítására állították fel a héten a Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottságának tagjait. Ismert, ez volt az a testület, amely felfüggesztette a fegyelmi bizottság által meghozott példátlan, megdöbbentő Tomiszlav Szivics-büntetést. A bunyevác tréner egy májusi, Haladás ellen lejátszott, döntetlenre végződött DVTK-meccs után fogalmazott úgy: „Ha valamikor győzelmet érdemeltünk, akkor az ma volt. Tényleg jól játszottunk, de ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. Ez nem véletlenül történt: mindenki tudja, hogy kinek a legjobb ez az eredmény. Gratulálok a saját csapatomnak. Többet nem akarok erről mondani, de annyira látványos volt a nem megadott szabályos gólnál például. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk, és akkor nem izgulunk.”

Mint a büntetés kiszabásakor megírtuk, annak elképesztő szigora mögött Csányi Sándor személyes sértettsége állhatott, a féléves eltiltás miatt nem is ülhetett le Szivics mester a Diósgyőr kispadjára az Újpest elleni, tizenegyespárbajban eldőlt Magyar Kupa-döntőn – a mérkőzés folyamán a két szurkolótábor együtt skandálva tiltakozott az MLSZ érthetetlen döntése ellen. A fellebbviteli bizottság büntetést felfüggesztő döntése már a kupadöntő után két héttel születhetett meg.

Az, hogy Csányit személyes motivációk vezethették, informátorunk elmondásán túl alátámaszthatja az is, hogy a felfüggesztő döntést meghozó fellebbviteli bizottságot egy-két tag kivételével évtizedes gyakorlattal rendelkező, magasan kvalifikált szakember (bírák, ügyészek, jogikollégium-vezetők, ügyvédek) alkotják, akikről nehezen feltételezhető, hogy nem színtisztán a jogszabályok maximális figyelembevételével hoznák meg döntéseiket. Azt, hogy a Szivics-ügy vezethetett a fellebbviteli bizottság szétrobbantásához, az MLSZ egyelőre nem tagadta.

Az MLSZ-től az alábbiakat tudakoltuk: annak fényében, hogy felállították a fellebbviteli bizottság valamennyi tagját, megalapozatlannak tartja-e az fvb döntéseit; megalapozatlannak tart-e olyan jogászi döntéseket, amilyeneket ilyen tudású grémium hoz; igaz-e, hogy Csányi Sándor személyes utasítására mozdították el pozíciójukból a fellebbviteli bizottság tagjait? Az MLSZ részéről kérdéseinkre ez idáig nem érkezett válasz.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.