Láthatják a németek, hogyan vertek minket 1954-ben

Győztesek és vesztesek címmel kiállítás nyílt a berlini magyar nagykövetségen az 1954-es vb-döntőről.

Deák Zsigmond
2014. 07. 08. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vesztesek és győztesek című tárlatot Czukor József nagykövet nyitotta meg, az eseményen – a berlini magyarság számos tagja mellett – részt vett a német hadügyi államtitkár és több Bundestag-képviselő is. „A németek győzelme a magyar válogatott ellen mindkét országban komoly társadalmi folyamatokat indított el. Németországban sokan úgy tartják, hogy hárman tettek a legtöbbet a második világháború után a német újjászületésért: Konrad Adenauer politikailag, Ludwig Erhard gazdaságilag, a győztes gól szerzője, Fritz Walter pedig mentálisan. Magyarországon viszont utcai megmozdulások kezdődtek a vesztes meccs után, ezek tulajdonképpen 1956 eseményeit készítették elő” – emlékeztetett Szabó Lajos sporttörténész, a kiállítás kurátora, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója.
„A képekből és dokumentumokból álló tárlat a történtek ismertetése mellett bemutatja a korszak legjobb együttesét, amely akkor még a németek szerint is a magyar volt. Az sem csökkenti a magyar válogatott értékét, hogy rengeteg tényező összejátszása után a németek szerezték meg az aranyérmet: a torna All Star-csapatába hat magyar került, míg a győztes német együttesből ketten. A legjobb játékos Puskás Ferenc, a legjobb kapus Grosics Gyula, a legjobb góllövő Kocsis Sándor lett, tehát egyértelmű volt a magyar csapat fölénye, ugyanakkor a magyar válogatott játékosai soha nem vonták kétségbe a pályán született eredményt, ez pedig 1990 után összehozta a két csapat túlélőit, több barátság is szövődött közöttük” – tette hozzá Szabó Lajos.
A kiállítást szeptember 3-ig lesz megtekinteni a nagykövetségen, anyaga ezután a tervek szerint a Stuttgarti Magyar Intézetbe, illetve Passauba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.