Legjobbjaink nélkül, de éremeséllyel a hazai Eb-n

Az 1987 óta zajló öttusa-Európa-bajnokságok történetének legeredményesebbje Magyarország, emellett a hazai, székesfehérvári rendezés szintén a mieink éremesélye mellett szól az idei kontinensviadal előtt. Az viszont nem, hogy két egyéni címvédőnk, Földházi Zsófia és Marosi Ádám sem indul.

Deák Zsigmond
2014. 07. 10. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadt már rá példa, hogy különböző sportesemények között rövid idő alatt kellett átalakítani a helyszínt, egy külföldi példát említve a chicagói United Centert felváltva használja a helyi Bulls kosár-, illetve a Blackhawks hokicsapata, s itt napi rutin a parkett és a jég cseréje (lefedése). Nálunk, Magyarországon igazán követendő divattá vált világversenyek, komoly viadalok rendezése, akár sorban egymás után is, mint például az év elejére felújított székesfehérvári Bregyó sportcentrumban. Itt ezúttal egyéni sportágak adták egymásnak a váltóbotot, kedden még a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíj zajlott, szerdán pedig már a csütörtökön kezdődő öttusa-Európa-bajnokság színhelyeit szemlézte a sportág nemzetközi szövetsége.

„Minden rendben van, áll már a nagy vívósátor a lelátóval, ahová a tavalyi vívó-világbajnokság pástjait és felszereléseit hoztuk el Tatáról” – adott helyzetjelentést Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, Demeter József versenyigazgató pedig a lovas pályát dicsérte: „A speciális talaj előkészítése már két hónapja zajlik, így nyugodtan mondhatom, hogy a lovas helyszín is világszínvonalú lesz. Az uszodában új eredményjelző várja majd az érdeklődőket.” Demeter, aki nem mellesleg a sportág első, 1987-es egyéni Európa-bajnoka, a rendezés sikere mellett fiai, Bence és Gergely jó szerepléséért is szoríthat.

Pálvölgyit arról is kérdeztük, hogyan vészeli át a gárda két kiválóság, az egyaránt egyéni Eb-címvédő Földházi Zsófia és Marosi Ádám hiányát: „Előfordul az ilyesmi az élsportban, az utóbbi időben Kasza, Tibolya vagy Kovács Saci is beleszaladt hasonlóba. Zsófi beteg volt, Ádám a lábszárán, kívül szenvedett izomszakadást, s az orvos pihenőt javasolt neki. Remélem, tényleg pihen, hogy a vb-n már indulhasson. A két húzóember távollétében is jó eredményeket várok, Kasza Robi volt már kétszer ezüst- és bronzérmes is Eb-n, Kovács Sacinak a duplán hazai pálya mindig jót tesz, s talán nem jön ki a lappangó mandulagyulladása. Ő és Demeter Bence a vegyes váltóban éremesélyes, mint ahogy a világranglistás helyezés alapján férfi csapatunk is. A mezőny nemcsak nagy, hanem minőségi is, mindenki itt van a legjobbak közül. De legalább bizonyíthatjuk, hogy nem csak a kosz ragadt ránk a felkészülés során.”

A magyar válogatott, férfiak: Demeter Bence, Tibolya Péter, Kasza Róbert, Demeter Gergely (egyéni induló); nők: Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Réti Kamilla, Slett Emese (egyéni induló).

Az Eb menetrendje: július 10., csütörtök – női selejtező; július 11., péntek – férfi selejtező; július 12., szombat – női döntő; július 13., vasárnap – férfi döntő; július 14., hétfő – vegyes váltó; július 15., kedd – férfi és női váltó.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.