Lemondta a válogatottságot a német csapatkapitány

Philipp Lahm tíz év alatt öt gólt szerzett a Nationalelfben. 113-szor húzhatta magára a nemzeti mezt.

GB
2014. 07. 18. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácsadója, Roman Grill pénteken megerősítette a Bild című lap erre vonatkozó értesülését. A Bayern München védője 2004. február 18-án, a horvátok ellen mutatkozott be a válogatottban, amelyben bő tíz év alatt öt gólt szerzett. A vasárnapi, argentinok elleni vb-döntő volt a 113. fellépése a Nationalelfben.

Lahm már hétfőn közölte a döntését Joachim Löw szövetségi kapitánnyal. „Az elmúlt szezon alatt érett meg bennem a szándék” – árulta el a játékos a Bildnek.

A német szövetség (DFB) elnökével, Wolfgang Niersbachhal pénteken tudatta elhatározását a 30 éves futballista, aki már a telefonbeszélgetés elején leszögezte, hogy döntése megmásíthatatlan. „A válogatottnál eltöltött tíz éve alatt nemcsak kiváló labdarúgó volt, hanem mindig is egy példakép. Megköszöntem neki ezt és amit a DFB-ért tett” – méltatta Lahmot Niersbach.

A játékos visszalépésével kapcsolatban Angela Merkel német kancellár is megszólalt. „Az, hogy egy válogatott világbajnoki címet nyer, nyilvánvalóan csapatmunka, de azért a kapitánynak is nagy szerepe van benne – fogalmazott a politikus, hozzátéve: – Szeretném megragadni az alkalmat, hogy kifejezzem legmélyebb tiszteletemet azért, amit a válogatottért tett.”

A német válogatott 1–0-ra verte Argentínát a múlt vasárnap rendezett vb-döntőben. A Nationalelf berlini fogadtatásáról itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.