Levertük a cseheket, vb-bronz a kosaras csajoknak

Hihetetlen bravúr: válogatottunk bronzérmes az U17-es leánykosárlabda-vb-n, 67–61-re vertük Csehországot.

Ch. Gáll András
2014. 07. 06. 22:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország U17-es kosárlabda-válogatottja heroikus küzdelemben 67–61-re legyőzte Csehországot a világbajnokság bronzmérkőzésén Pilsenben. Ezzel harmadik lett a Mészárosné Kovács Andrea által edzett csapat, a magyar kosárlabdasport időtlen idők óta legnagyobb sikerét aratva.

De ez még nem minden! Kiss Virág és Dubei Debóra, a magyar válogatott két legjobbja bekerült a torna All Star-válogatottjába két amerikai hölgy (Joyner Holmes és Katie Samuelson), valamint a döntőben 40 pontot szerző spanyol Angela Salvadores, a torna MVP-je mellé.

Magyarország–Csehország 67–61 (13–25, 23–12, 15–11, 16–13)
Legjobb dobók: Kiss 21, Nagy Dóra 18, Dubei 9, Horváth Krisztina 6, Böröndy 5, Studer 4, Kuttor 3, Aho 1, ill. Holesinska 16, Sipova 13, Matuskova, Reisingerova 7-7.

A mieink által a csoportmérkőzések során egyszer már legyőzött csehek kezdtek jobban, és 30–15-re elhúztak, de 38–37-nél már Magyarország volt elöl Horváth Krisztina duplájával. Ettől kezdve az alig 16 éves pécsi (Pécsi Kosárlabda Akadémia) Kiss Virág vette hátára a csapatot, 21 pontot dobott és 10 lepattanót szerzett, mellette Nagy Dorottya (PVSK) 18 pontja kiemelkedő. A csapat legjobbja – mármint a világbajnokság alatt mindvégig –, a miskolci Dubei Debóra ezúttal 9 pontot szerzett.

A hajrában Kiss Virág sikeres büntetői biztosították be a győzelmet.

Az aranyéremért az Egyesült Államok némi bírói segédlettel 77–75-re legyőzte Spanyolországot, és sorozatban harmadszor lett világbajnok.

A magyar csapat vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea alig találta a szavakat az örömtől.

– Hihetetlenül boldog vagyok, köszönöm a lányoknak, a bennünket Csehországba elkísérő szurkolóknak – jobbára szülőknek –, a stábnak és a szövetségnek, amely minden feltételt biztosított, mert valamennyiük segítsége kellett ehhez az erőn felüli sikerhez. Tavaly az U16-os Eb bronzérmével tette le a névjegyét ez a társaság, örülök, hogy sikerült együtt tartani a lányokat. Néhány hét múlva következik az U18-as Eb, ahol azonban sajnos csak a B divízióban indulhatunk, de ha az első három közé kerülünk a lányoknál egy évvel idősebbek között, akkor feljutunk az első osztályba. Ebben a csapatban van néhány olyan játékos, akit már a jövő évi, hazai rendezésű felnőtt Eb-n is el tudnék képzelni a válogatottban, például a két All Star-kosarasunkat, Dubei Debórát és Kiss Virágot. Meggyőződésem, hogy ez a generáció, ez a csapat visszahelyezi a magyar női kosárlabdázást oda, hol évtizedekkel ezelőtt volt, Európa élvonalába.

Dubei Debórának nemcsak a játéka, hanem a mondatai is felnőttes érettségről tanúskodnak:

– Úgy érzem, erőn felül teljesítettünk, bár én speciel már a vb előtt is éremben bíztam és reménykedtem, s azt hiszem, azzal, hogy kétszer is legyőztük a házigazda cseheket, bizonyítottuk, hogy nem véletlen a helyezésünk. Nagyszerű közösséget alkotunk, úgy érzem, csapatként múltuk felül ellenfeleinket. Hogy ott lehetnék-e a 2015-ös, hazai rendezésű felnőtt Eb-n? Ez minden vágyam, s mivel már két éve játszom a Diósgyőr NB I-es csapatában, úgy érzem, megvan ehhez a kellő rutinom is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.