Magyarnak magyar lehet a farkasa a vívó-vb-n

Szász Emese és Tóth Hajnalka közül csak egyikük juthat be a nyolcaddöntőbe. Révész Julianna „belehúzott”.

2014. 07. 17. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szász Emese csak pénteken indul Kazanyba mesterével, Kulcsár Győzővel együtt, a Vasas világranglista-vezetőjének kiemeltként nem kellett vívnia a selejtezőben – ez a kiváltság a mezőnyből a rangsor tizenhat legjobb pengeforgatójának jár. Révész Julianna (nyitóképünkön) a 33., Budai Dorina a 103., a jobbára a csapatversenyekre készülő Tóth Hajnalka csak a 126. a női párbajtőrözők világranglistáján, de ez a besorolás nem tükrözi a tudását. Révész és Tóth a selejtezőben csoportjában egyaránt öt győzelemmel és egy vereséggel zárt, s a 132 indulót felvonultató mezőnyben Révész egyből feliratkozott a 64-es főtáblára. Tóthnak még meccselnie kellett az elefántcsontparti Gbahi Gwladys Sakoával (76.), ám az afrikai vívó nem okozhatott gondot, versenyzőnk 13-7-re nyert.

Budainak rázósabban alakult a selejtező, mert azután, hogy a csoportjában hármat nyert, kettőt vesztett, a továbbjutásért infarktusközeli állapotot előidéző asszóban nyert a lengyel Malgorzata Stroka (70.) ellen. A magyar szövetség beszámolója szerint előbb 5-2 volt oda, majd 8-7 ide, és ettől kezdve fej fej mellett haladtak a felek 12-ig. Az utolsó percben Dorina meglépett, és 14-12-nél csupán tíz másodperc maradt a vívóidőből. Ám ez éppen elegendő volt a lengyelnek ahhoz, hogy egyenlítsen. A hosszabbítás viszont Dorináé volt, így százszázalékos lett a hölgyek mérlege – járt is a dicséret Kovács Iván fegyvernemi vezetőtől.

A főtáblán Szász az ukrán Anfisza Pocskalovával (96.), Tóth a svéd Sophie Haarlemmel (227.), Révész a német Ricarda Multererrel (41.), Budai pedig a tunéziai Szara Beszbesszel (17.) kezd vasárnap. Annak nem örülhetünk, hogy ha nyernek, Szász és Tóth már 32, Révész és Budai pedig a 16 között összekerül egymással Bár ez azt jelentené, hogy Révész a 32 között legyőzte a világranglistán második román Ana Maria Branzát.

Csütörtökön délután a férfi párbajtőrözők selejtezőjét is megrendezték, ezt a világranglista negyedik helyezettjeként az idei Eb-aranyérmes Rédli András megúszta a 187 fős mezőnyben, Somfai Péter (60.) pedig imponáló vívással, a csoportjában mind a hat asszóját megnyerve került fel a főtáblára. Boczkó Gábor (23.) négy győzelmet, és két vereséget, Szényi Péter (66.) három győzelmet és két vereséget könyvelhetett el, rájuk túlóra várt, mindkettőjüknek még két asszót kellett megnyerni. S meg is nyerték, igaz, Szényi ránk hozta a frászt, a végjátékban lemásolta Budai Dorinát, 14-12-es vezetéséről itt is 14-14 lett, de végül ez az összecsapás is 15-14-es magyar győzelemmel zárult. Mindez azt jelenti, hogy párbajtőrben mind a négy női és férfi versenyzőnk ott van a 64-es főtáblán.

Rédli az izraeli Yuval Shalom Freilichhel, Somfai a kínai Csang Cseng-csiével, Boczkó a cseh Pavel Pitrával, Szényi pedig a kazah Ruszlan Kurbanovval vív a 64-es tábla első fordulójában vasárnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.