Marcos Lopes, a jövő Ronaldója 19 éveseink ellen

Mészöly Géza arról beszélt, nyomasztotta játékosait a tízezer néző zsivaja az osztrákok elleni nyitómeccsen.

Ch. Gáll András
2014. 07. 22. 3:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden 20.30-kor (az Eurosport 2 csatornán) a felcsúti Pancho Arénában találkozik Magyarország és Portugália az U19-es Európa-bajnokság A csoportjában. Mészöly Géza szövetségi edző együttese az osztrákoktól elszenvedett 3-1-es vereséggel a háta mögött várja az izraeli válogatottat sima 3-0-lal lerendező ibériaiakat. Nem a mieink az esélyesek – bár ez sem biztos, mert tavaly október 12-én 3-3-at játszottunk mai ellenfelünkkel Telkiben.

– Kiheverték már a szombati 1-3-at? Habár Sepp Herberger, az 1954-es világbajnok nyugatnémet válogatott trénere azt mondta, miután 8-3-ra kikaptak Puskáséktól, hogy „Nach dem Spiel ist vor dem Spiel”, azaz nem a meccs után vagyunk, hanem mindig a meccs előtt... – vetettük fel Mészöly Gézának.
– Valóban túl kell lépnünk az 1-3-on, bár nem könnyű, mert a fiúkat nagyon bántja a médiavisszhang. Nehéz azt feldolgozni, hogy egyszer felmagasztalják az embert, utána meg ledorongolják. Sajnos, túlizgulták a meccset, és a Szusza Ferenc Stadion tízezer nézője, a hangorkán is szokatlan volt.

– Csak nem baj, hogy szurkolnak az embernek?
– Félre ne értsen, dehogy baj, csakhogy másfél éven át szinte illegalitásban készültünk, most meg az utolsó két hétben agyonnyomta a csapatot a nagy várakozás. Ugyanakkor az is igaz, hogy szombaton az utolsó félórában a közönség támogatásával tudtunk talpra állni, s ha egy kis szerencsénk van, ki is egyenlítünk.

– Milyen ellenfél Portugália, mi kell a sikerhez?
– Nagyszerű csapat egy extraklasszissal, a brazil származású Marcos Lopessel, aki tavaly is rúgott nekünk egy gólt, szombaton meg kettőt Izraelnek. Hogy mit tud Lopes? Ballal, jobbal egyaránt remekül „fejel”, ahogy mondani szokás, tehát mindent tud a labdával. A Manchester City (ahol Lopes annak az osztrák Sinan Bytyqinek a klubtársa, aki szombaton büntetőből lőtt gólt a magyaroknak – a szerk.) most éppen az én egykori csapatomnak, a Lille-nek adta kölcsön egy évre. S miként nyerhetünk? Ha elmaradnak az egyéni hibák, s a csapatvédekezésünk jól funkcionál. Kielemeztük a portugálok játékát, készen állunk a mérkőzésre.

– A Pancho Arénába nem férnek be tízezren...
– Bízom benne, hogy háromezer nézőt már el tudunk viselni, ekkora közönség már nem bénítja meg a srácokat. A győzelem nagyon kellene minimális célunk, a 2015-ös, új-zélandi U20-as vb-re kijutást jelentő csoportharmadik hely eléréséhez.

Befejezésül egy kis ízelítő a beharangozott 18 éves sztár, Marcos Lopes legszebb megmozdulásaiból:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.