Még mindig hiába várunk az éremre a vívó-vb-n

A párbajtőrözők között Szász Emese a negyeddöntőben egy tussal kikapott, ötödik lett.

2014. 07. 20. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy a kazanyi vívó-vb-n szombaton a tőrözők egyéni versenyében a legjobb eredményünk Varga Gabriella 28. helye volt, vasárnap párbajtőrözőinktől sokkal többet vártunk, titokban a „legtöbbet” is. S nem alaptalanul, hiszen férfi csapatunk a regnáló világbajnok, idén az Eb-t Rédli András nyerte meg, a nőknél pedig a vb-ezüsttel és vb-bronzzal is felvértezett Szász Emese a világranglista-vezető. Ehhez képest Szász ötödik, valamint Rédli tizenegyedik helye, miközben további hat indulónk fájdalmasan korán kiszállt a versenyből, bizony halovány produkció...

Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter már a 64 között elköszönt, a nőknél Tóth Hajnalka is, Révész Julianna és Budai Dorina legalább nyert egy asszót, s utána mindketten esélyesebb riválissal szemben maradtak alul. Rédlit, miután legyőzött egy izraelit és egy kanadait, a dél-koreai Pak Kjung Du állította meg. Sok tus nem volt, az ázsiai 3-1-re elhúzott, Rédli kiegyenlített, majd miután letelt a vívóidő, jöhetett a ráadás. Amiben Pak lerohanással egylámpás tust ért el, ezzel ő jutott a negyeddöntőbe.

„Lábbal és kézzel is gyorsabb nálam, a végén pedig szép tust adott. Az utolsó fél percben, miután kiegyenlítettem, egy ideig próbáltam még támadni, de nem szabad ajtóstul rontani a házba” – indokolta Rédli, miért hagyta végül a hosszabbításra a döntést, amikor egymás után két találatot adott. „Egyébként szeretem is a hosszabbításokat, nem tartok tőlük” – tette hozzá.

Szász Emese ukrán, svéd, majd még egy ukrán versenyzőt győzött le, így került be a legjobb nyolcba, ahol a német Britta Heidemann várt rá, akinek van egyéni olimpiai aranya (2008) és ezüstje (2012), s volt egyéni világbajnok is. Idén eddig valamivel haloványabban teljesített, de ez semmit sem jelentett, mint sajnos beigazolódott. A két versenyző hatalmas csatát vívott, egyszer itt, egyszer ott volt az előny, de többnyire Szásznál, és 13-11-es magyar vezetésnél már belátható távolságra került az érem. Heidemann szépített, majd együttes találat következett, 14-13 „ide”, még ez is jó volt nekünk. Eztán viszont a németek klasszisa két egylámpás tust adott, 15-14-re fordított, Szász Emese pedig csak az ötödik helyét értékelhette roppant csalódottan: „Korábban kérdezték, ilyen esetben miért hagyom a hosszabbításra a döntést, most nem hagytam, és most ez volt a baj. Az ötödik-nyolcadik helyen még nem végeztem világbajnokságon, amikor idáig eljutottam, az érem is mindig összejött...”

Most tehát nem, és a Kazanyban egyéniben egyetlen magyar érem sem született. Hétfőtől a csapatversenyeken van mit kijavítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.