Megvan! Éremért játszik a Benedek-csapat

Németország végül is sima legyőzésével máris elődöntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott, másfél negyeden át csikorogtunk csupán.

2014. 07. 19. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókora önigazolást érezhetnek azok a magyar sportrajongók, akik a focival szemben inkább olyan sportágakba feccölnének, amiben a világ legjobbjai vagyunk – például a vízilabdába. Ismert, a hétközi 3 magyar nemzetközi kupafellépő hazai futballcsapat közül kettő (Győr, Fradi) siralmas játékkal kapott ki, szombat délután az égre-földre hirdetett U19-es válogatott kapott ki se kép, se hang játékkal 3–1-re Ausztriától a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, míg a férfi vízilabda-válogatott – nem túlzás – olimpiai döntő hangulatú találkozón verte a minap a most már hosszú évek óta előttünk járó Szerbiát 8–6-ra a margitszigeti kontinenstorna harmadik csoportmeccsén.

Igen, a szerbek ellen visszaköszöntek a Kemény-érában megismert és megszeretett látványos elemek – félrenézős gólpassz, „kásásos” kinyúlások hátul –, de bizony éppen a Benedek Tibor által alkalmazott innovációkkal sikerült víz alá nyomni az örök riválist a póló „Brazília–Argentínáján”, fizikailag is felvettük a harcot az aljas erőszakosságban ezúttal sem szűkölködő Szerbiával.

Az Eb csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában aztán a németek jöttek szembe szombat este, a mérkőzés előtt így álltunk a csoportban (hála annak, hogy a szerb–horvát délszláv csata délután 8–8-ra végződött):

A mérkőzésen aztán olyannal kezdett Németország, amire Szerbia sem volt képes 8 percig: góllal – emberelőnyből Marko Stamm volt eredményes (0–1), és erre a találatra az ellenfelét tempóvízilabdára kényszeríteni próbáló magyarok sokáig nem tudtak válaszolni, sőt, Nagy Viktornak villognia kellett hátul. Julian Real szintén emberelőnyös húzásából ráadásul kettővel megléptek a németek (0–2), mire Hosnyánszky Norbert egy kapufás durrantással ébresztőt fújt a sziget népének (1–2). Viszont csak az első negyed végére tértünk magunkhoz igazán: Marko Stamm akciógólja után 1–3, Vámos Márton jobboldali kapushergelése után 2–3 állt a táblán, Decker csiki-csuki labdaszárítós falgólja után 3–3-ra, Varga Dénes ritmustalan ejtése után 4–3-ra rendeződött a részeredmény. A németek időt is hiába kértek az első 8 perc hajrájában – igaz, Benedek Tibor is az előny hizlalásáért.

Nagy Viktor óriási védésével kezdődött a második negyed, illetve nevének ezt követő hosszas skandálásával a közönség részéről. A szlovén bíró azonban úgy gondolta, ez jó, így különféle szabálytalanságok címén addig adogatta vissza a németeknek a labdát, míg ki nem egyenlítettek Heiko Nossek révén (4–4) –.a túloldalon Szivós Márton háromszori visszahúzása is kevés volt ahhoz, hogy egy nyomorult szabaddobást kapjunk – gólhelyzetben. Még talán a méltatlankodás lehetett a fejekben, amikor a németek visszavették a vezetést (4–5), de ahogy kitisztultak a fejek, (éppen 4 perc kellett hozzá...), újra egál volt – ismét Varga Dániel adott passzt öccsének, a vajkezű Dénesnek (5–5). Schlotterbeck ezt követően kihasznált még egy emberelőnyt (5–6), de csak hogy felzaklassa annyira Varga Dénest, hogy harmadik gólját belője (6–6). A félidőben – mivel az „új fiúk”, Tóth Márton és Erdélyi Balázs „összeraktak” még egy magyar találatot, és Varga Dániel is bepakolt egy ötméterest, Szivós Márton bődületes dörrentéséről nem is beszélve – 9–7 volt ide.

„Földönkívüli” Nagy Viktor-védésekkel kezdődött a harmadik 8 perc is – nem így lett volna, ha egyszer is képesek lettünk volna elhozni a labdát ráúszásnál –, de mindennemű méltatlankodásnak elejét véve Hosnyánszky Norbert először puffasztotta 3 gólra a hazai előnyt (10–7), majd egy ellenakciót kihasználva Varga Dénes a négyet is „betette közé” (11–7). A talán túlzottra nőtt önbizalom miatt nem ment be minden, így is egészségesre dagadt a különbség az utolsó játékrész előtt (12–7).

Moritz Öler nyitotta a zárónegyed gólcsapját (12–8), és a játékvezetésnek is mintha célja lett volna egy szorosabb mérkőzés, de Nagy Viktor eszén csak üggyel-bajjal tudtak túljárni, és a demoralizáló találatokat sem mi kaptuk ezen a meccsen – ilyen volt Hárai Balázs szépséges villantása is (13–8). Varga Dénes 14–8-nál már az ötödik pálcikát íratta fel a neve mellé, Vámos Márton pedig először kellemetlen helyzetbe hozta magát a labda kiejtésével, de ettől csak a németek zavarodtak meg, mert Vámos magától értetődő természetességgel lőtte be a tizenötödiket.

A végeredmény 16–8 lett, mivel Hárai Balázs a víz alól is képes volt svédcsavarral betalálni, így Magyarország magabiztosan masírozott a 25-ei elődöntőbe, ahol várhatóan Szerbiával vagy Montenegróval meccsel a fináléért. Előtte még vár rá egy felkészülési (jó ezt leírni is!) mérkőzés az olimpiai bajnok Horvátország ellen, hétfő este.

Benedek Tibor (M1 televízió): – A találkozó elején problémánk volt az emberhátrányos helyzetek megoldásával, de ezt a nagyszünetben sikerült megbeszélni. Ezután már nem jelentettek akkora gondot a németek gyors emberelőnyös akciói, ezen kívül fizikálisan is jobban bírtuk a végét, s rendszerint megfelelően ki tudtuk védekezni a németek támadásait.

További eredmények, férfiak, 4. forduló:
A csoport:
Olaszország–Montenegró 6–6 (2–0, 0–1, 2–3, 2–2)
Görögország–Románia 10–9 (2–3, 3–2, 2–2, 3–2)
Oroszország–Grúzia 16–12 (3–3, 4–1, 4–7, 5–1)
Az állás: Olaszország 10 pont, Montenegró 10, Görögország 9, Románia 3, Oroszország 3, Grúzia 0

B csoport:
Horvátország–Szerbia 8–8 (2–3, 3–2, 1–2, 2–1)
Spanyolország–Franciaország 13–5 (2–0, 3–3, 4–2, 4–0)
Az állás: Magyarország (már elődöntős) 12 pont, Horvátország 8, Szerbia 7, Spanyolország 7, Németország 0, Franciaország 0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.