Mészöly nem érti, és súlyos egyéni hibákat emleget

Az U19-es labdarúgó-válogatott edzője szerint Tamás Krisztián cserbenhagyta csapatát, pénteken nem játszik.

Ch. Gáll András
2014. 07. 23. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészöly Gézán látszott, hogy fejbe kólintotta a Portugáliától elszenvedett 6–1-es vereség, a felcsúti Pancho Aréna interjúszobájában feltűnően zaklatottan nyilatkozott:

„Értetlenül állok az eredmény és a csapat játéka előtt. Mindenképpen a felfokozott várakozást és a hihetetlen megfelelési kényszert említhetném, ez is benne volt, de ez azért nem ment fel minket. Már az első mérkőzésünkön, az osztrákok ellen is tízezer ember biztatott minket, a közönség előtt ma is le a kalappal, végig mellettünk álltak a szurkolók, 0–2-es állásnál sem volt egyetlen füttyszó sem, ami esetleg megzavarhatta volna ezeket a fiatal játékosokat. Persze a csapat is mindent elkövetett, már rég hazament volna a közönség, ha látja, hogy nem küzdenek a fiúk, hogy nem akarnak gólt szerezni. Ma még a 85. percben is éreztem, hogy nagyon oda kell figyelni, mert akkor még az eredmény olyan volt, hogy pénteken Izrael ellen a döntetlen is jó lett volna nekünk, aztán kaptunk még kettőt. Hogy lehet motiválni őket? Bele kell néznünk egymás szemébe, van még két napunk, hogy valahogyan talpra álljunk. A minimális célunkat – a csoport harmadik helyét – el kell érni azokkal a játékosokkal, akik majd éppen hajlandók fegyelmezetten futballozni. Azt mindenki látta, hogy ezek a portugálok két-három góllal feltétlenül jobbak nálunk, de ehhez a megalázó vereséghez egy ilyen fegyelmezetlen játék is kellett.”

Mészöly konkrétan is kiemelte néhány játékos feltűnően fegyelmezetlen játékát, volt, akire – a Milanban futballozó Tamás Krisztiánra – azt mondta, látványosan cserbenhagyta a csapatot.

„Felhasználva a tavalyi, a portugálok ellen elért 3–3 tapasztalatait, megpróbáltuk lezárni a területet a fellépő szélsőhátvédjeik előtt, de hát voltak olyan esetek, amikor hat támadóval találtuk szembe magunkat. Hellyel-közzel, kis szerencsével, azt gondolom, ezt megoldottuk az elején, de aztán utána, sajnos, olyan érzésem volt, mint az első mérkőzésen, az osztrákok ellen. Jöttek az egyéni hibák, amikor a labda már kifelé ment, Asztalos úgy érezte, hogy be kell csúsznia, és hát ebből lett a tizenegyes, majd Tamás Krisztián látványosan úgy érezte, hogy a közönségnek kell játszania, meg kell mutatnia, hogy mennyire hajt, és azzal a becsúszásával – amelyik után a második gólt kaptuk – tulajdonképpen cserbenhagyta a csapatot, ezzel lélektanilag agyonvágta az együttest félidőre. Két óriási egyéni hiba volt Aztán a második félidőben megint megcsináltuk a nagy hibát, háttal állt a védőnk, igaz, hogy nagyszerű képességekkel rendelkezik a kilences játékosuk (Silva – a szerk.), hiszen négy gólt rúgott, de egyszerűen nem lehet háttal állni, megint egy olyan hibás védekezés volt, amit azonnal kihasználtak a portugálok. Ezután végre sikerült gólt szereznünk, ezen a mérkőzésen is, ami egy kis tartást adott volna a csapatnak, de megint jöttek az egyéni fegyelmezetlenségek, amelyek megpecsételték a sorsunkat, és szégyenteljes 6–1-es vereség lett a vége. Ráadásul fontos lett volna, hogy figyeljünk a gólarányra (valójában a gólkülönbségre, mert 1970 óta nem gólarányt számolnak a labdarúgásban – a szerk.), abból a szempontból fontos lett volna, hogy már egy döntetlen is elegendő legyen Izrael ellen a pénteki mérkőzésen, de nem sikerült Gondolhatják, lelkileg mennyire maga alatt van a csapat, de ekkora fegyelmezetlenségeket nem lehet elkövetni! Rettentő mérges vagyok a csapatra, egyénileg is a játékosokra, mert bár odatették magukat, szervezettek voltunk az elején, igaz, látszott, hogy nagyon jó képességű játékosokból áll a portugál csapat. Azt kell tudni, hogy Európa topcsapatai vannak itt, ezt láttuk az osztrákoknál is, persze, hogy azt mondtam, nagyon jók az osztrákok, de a portugálok még jobbak. Természetesen a borzasztó hibáink is kellettek az 1–6-hoz, mert ekkora különbség nincs a két csapat között természetesen, de látni lehetett, hogy hihetetlen egyéni képességekkel rendelkeznek, és csapatként is nagyszerűek. Ettől függetlenül az osztrákokat meg kellett volna vernünk, a portugálokat azonban akkor sem tudtuk volna legyőzni, ha behugyozunk ”

Végül feltettem Mészölynek a kérdést, hogy lehet az, hogy a csapat másfél éves története során szinte egész Európát végigverték a felkészülési, tét nélküli meccseken, Olaszországot például 5–2-re, most pedig totális összeomlásnak vagyunk tanúi az Európa-bajnokságon.

„Ez jó kérdés, ebben a pillanatban én sem tudom a választ. Azt persze utólag elmondhatjuk, hogy a felkészülési találkozókon sokszor szerencsénk volt, máshogy is alakulhattak volna az eredmények. Most csak egy dolog biztos, pénteken meg kell vernünk Izraelt, hogy elérjük a minimális célt, a csoport harmadik helyét, s ezzel a kijutást a jövő évi új-zélandi U20-as világbajnokságra.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.