Nálunk keres kihívást az amerikai olimpiai bajnok

Egy igazi szupersztár részvételéről, valamint egészen kitűnő gátas mezőnyökről adtak tájékoztatást csütörtöki sajtóközleményükben a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői. Eszerint a sportág egyik legnagyobb csillaga, az amerikai Ashton Eaton is részt vesz a nagyszabású nemzetközi eseményen július 8-án, Székesfehérváron. A férfitízpróba olimpiai bajnoki címvédője és világcsúcstartója a 110 méteres gátfutásban méreti meg magát nálunk.

2014. 07. 03. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ashton Eaton (nyitóképünkön) a londoni olimpián, majd tavaly a moszkvai szabadtéri világbajnokságon is megnyerte a tízpróbát, s 9039 ponttal tartja a világcsúcsot. A 26 éves atléta fedett pályán hétpróbában kétszeres világbajnok, idén a lengyelországi Sopotban is ő győzött, s tető alatt 6645 ponttal jegyzi minden idők legjobb eredményét. Az All-athletics.com számítógépes világranglistájának versenyszámoktól független, abszolút rangsora szerint jelenleg ő a világ negyedik legjobb férfi atlétája. (Az első helyen „természetesen” Usain Bolt áll, a jamaikai sprinter mögött Wilson Kipsang Kiprotich kenyai maratonfutó és Mutaz Essza Barsim katari magasugró következik.)

Spiriev Attila sportigazgató így kommentálta a világsztár magyarországi részvételét: „Ashton kissé megunta, hogy az összetett versenyzésben az utóbbi években nincs méltó ellenfele a világon, és új kalandokra vágyott, így idén inkább gátfutóként jeleskedik. Nálunk 110 méter gáton indul, ebben 13,35 másodperc a legjobbja. A világ legjobb gátas specialistáinak is komoly ellenfele tud lenni. Nagy öröm számunkra, hogy a mi eseményünket is beiktatta programjába. Mellesleg kipróbálta magát 400 gáton is, és futásról futásra javítva a legjobbján, már 48,94 másodpercnél tart. Elképesztő tehetség!”

Az már korábban eldőlt, hogy a 110 méteres gátfutásban 2011-ben világbajnoki címet nyert amerikai Jason Richardson (egyéni csúcsa 12,98 másodperc) újra eljön Magyarországra. A napokban visszaigazolta részvételét a tavalyi világbajnokság ezüstérmese, az amerikai Ryan Wilson (13,02 s), aki 2013-ban megnyerte az amerikai bajnokságot, idén pedig második lett. Richardson mellett a vb-döntős, háromszoros jamaikai bajnok, Andrew Riley (13,14 s) is visszajáró vendég a Gyulai István-emlékversenyre: 2012-ben második lett, tavaly pedig győzött. Baji Balázsnak (13,44 s) nem lesz könnyű dolga Székesfehérváron

Az egészen kiváló, világbajnokokat is felvonultató 400 méteres gátfutásról korábban már adtak tájékoztatást a szervezők. S bár a háromszoros világbajnok Bershawn Jackson az amerikai bajnokságon megsérült, és le kellett mondania a részvételt, a 2011-ben, Teguban vb-aranyat nyerő brit David Greene (47,84 s) nem marad világbajnok ellenfél nélkül. Az utolsó pillanatban a vb-címvédő, a tavaly Moszkvában győztes trinidadi Jehue Gordon (47,69) elfogadta a meghívást.

A női 100 méteres gátfutás is elképesztő mezőnyt vonultat föl. Úgy tűnik, többévi próbálkozás után sikerül Magyarországra csábítani a szám állócsillagát, a kétszeres fedettpályás-világbajnok amerikai Lolo Jonest (12,43 s), aki idén Szocsiban a téli olimpián kettes bobban indult. Székesfehérváron rajthoz áll az idei fedettpályás-világbajnok, szintén amerikai Nia Ali (12,48 s), a tavalyi és idei amerikai bajnokságon egyaránt ezüstérmes Queen Harrison (12,43 s), a fedettpályás-vb-ezüstérmes Candice Price (12,71 s) és a két éve fedettpályás amerikai bajnokságot nyert Kristi Castlin (12,56 s) is.

A jegyek a Ticket Express országos hálózatában, illetve a Tex.hun vásárolhatók meg; a hagyományos „Te mennyit futsz 100-on?” versenyszámra pedig – ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus 100 méteres távot – a Gyulaimemorial.hu honlapon, a verseny menüpont alatt lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.