Nem ezüst: arany Kárász!

Tíz magyar aranyérem a szegedi korosztályos kajak-kenu világbajnokságon.

2014. 07. 20. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már a felnőtt mezőnyben is a legjobbak közé tartozó kajakos kiválóságainktól, Kárász Annától, Dombvári Bencétől és Dudás Miklóstól el is vártuk a győzelmet, de éppen Kárász Anna a példa arra, hogy hiba lenne lebecsülni a korosztályos világversenyeket.

A szegedi kajakos már 2011-ben kijutott a felnőtt Eb-re, de csak tegnap, 22 évesen szerezte pályafutása első világbajnoki aranyérmét. Igaz, a K-1 200 méter után megnyerte az ötszáz egyest is. „Volt olyan pillanata a pályának, amikor azt hittem, nem lesz meg a győzelem, a végén már rendesen fájt is, de ez volt életem első világbajnoki aranya, így érthetően elérzékenyültem” – mondta az első sikere után, hozzátéve, a verseny előtt betegséggel bajlódott, ezért mindent bele kellett adnia az aranyéremért.

A délutáni győzelem után már felszabadultan értékelt: „Ez az ötszáz méter sokkal jobb volt, mint a reggeli kétszáz, igaz, jobban is fájt, de az ötszázat még mindig jobban a saját távomnak érzem. Nehéz volt ez a hét, a betegségemmel, a feszültségekkel, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sikeresen zártam ezt a világbajnokságot, önbizalommal telve készülődhetek a moszkvai felnőtt világbajnokságra” – magyarázta Kárász Anna.

Hajdú Jonatán volt a magyar csapat másik duplázója, sőt kis híján triplázója. A dunaújvárosi kenus a bizonyíték arra, hogy még nem vesztek ki az univerzális klasszisok a sportágból. Egyesben győzött ezer és kétszáz méteren is, ezer párosban pedig második lett. „Megvédtem a világbajnoki címem, de nagyon elfáradtam. A tegnapi három pálya sokat kivett belőlem, és szombat délután a 200 méteres középfutam során meghúztam a térdhajlítómat” – beszélt a siker áráról; de nem lehet kérdéses, hogy megérte.

Dudás Miklós is duplázhatott volna, de az egyesben elért siker után párosban Tótka Sándorral lecsúsztak a dobogóról.

„Boldog vagyok az egyéniben nyert aranyérem miatt, mindenképpen győzni akartam itt, Szegeden, és ez a vágy nem terhet jelentett, nem nyomott le, pont ellenkezőleg, a legjobbat hozta ki belőlem. Ifiben és most már az U23-as korosztályban is világbajnoknak vallhatom magam. Innentől már felnőttben kell a nagy eredmény. És hogy mi történt a párosunkkal? Sajnos billentünk egy nagyot százötven méternél, a problémánk az, hogy egy kicsit dől a hajó, ez az, amin még csiszolnunk kell. A sebességünkkel nincs gond, százötvenig tényleg gyorsak voltunk, sokat kell még foglalkozni ezzel az egységgel” – mondta kajakos villámemberünk.

„Fantasztikus eredményt produkáltak fiataljaink, akik tíz aranyat, összességében tizenöt érmet nyertek ezen a világbajnokságon és itt, Szegeden is bebizonyosodott, hogy nemcsak Magyarországon erős a sportág, az egész világon növekszik a népszerűsége. Huszonkét nemzet szerzett érmet, tizenkettő ország nyert aranyat, és minden kontinensnek lett érmes versenyzője, ami hatalmas szó. Rendkívül erős volt ez a világbajnokság, amelyen a mieink túlszárnyalták a várakozásainkat, le a kalappal mindenki előtt. A fiatalok bizonyították azt, amiben eddig sem kételkedtünk: továbbra is van merítési lehetőség, rengeteg tehetséges versenyzőnk van, és tudjuk, látjuk, lesznek új és újabb legendáink” – értékelt Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző.

Nincs pihenés, nincs megállás, nem egészen három hét múlva máris következik a felnőtt vb Moszkvában.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.