Parti a sakk (h)őskorából: Rapport „susztermattal” nyert

A 18 éves magyar nagymester csupán öt lépésben mattolta az ellenfelét a rangos dániai nyílt verseny első fordulójában.

2014. 07. 21. 21:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A susztermatt a kezdő sakkozók kedvenc „fegyvere” hasonszőrű ellenfeleikkel szemben. Matt négy lépésben: 1. e4 e5 2. Fc4 Hc6 3. Vh5 Hf6?? 4. Vxf7#.

Tágabb értelemben minden néhány lépésben mattal végződő „támadást” is susztermattnak nevezhetünk. Már a közepes képességű piactéri sakkozók is joggal érezhetik sérelmesnek, ha valaki ilyesmivel próbálkozik ellenük, kicsit is képzett „sakkoncok” körében pedig teljesen kizárt. Az Élő-pontszámmal rendelkező játékosokról már nem is beszélve.

Rapport Richárd ellenfele, bizonyos Tim Rogers a dániai Politiken Cup 1. fordulójában hétfő este óvatlanul mégis hasonló csapdába esett. Nem tartott sokáig a parti, csupán öt lépésig, bárki gyorsan utánajátszhatja

1. e4 c6 2. Hc3 d5 3. Ve2 dxe4 4. Hxe4 Hd7?? 5. Hd6#

A játszma teljesen normálisan indult a Caro-Kann védelem szerint, ám a 4. lépését sötét talán automatikusan, gondolkozás nélkül húzta, s elkerülte a figyelmét, hogy a sablon huszárlépés matthoz vezet, hiszen az e-gyalog le van kötve.

Rapport Richárd valószínűleg pályafutása legkönnyebb győzelmét aratta, ideértve a kezdeteket, amikor a lépésekkel ismerkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.