Pólós győzelem: a magyar vízben kialudt a görögtűz

Női pólóválogatottunk kapusa, Bolonyai Flóra vezérletével rendre legalább három lépés távolságon tartotta, és 12-7-re verte a görögöket.

Ch. Gáll András
2014. 07. 18. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz képest, hogy női válogatottunk szerdán némileg ideg- és lélekromboló vereséget szenvedett a hollandoktól – az első három negyed utolsó másodpercében rendre bezuhant egy gól a kapunkba –, a játékosok meglepő higgadtsággal fogadták a 11-12-t. Azt mondogatták, ez még a torna eleje, most még nem jóvátehetetlen a hiba. Ez egyrészt igaz, másrészt azonban nem, hisz a magyar keret tagjai nagy valószínűséggel egyetlen Eb-n pólózhatnak pályafutásuk során a Margitszigeten, és ennek az alkalomnak egyetlen meccsét, sőt percét sem szabad hagyni veszendőbe menni.

De két mérkőzést, mindjárt az első kettőt, semmiképpen sem. Még csak nem is azért, mert ezzel roppantul nehézzé válna a további út, hisz ezt sem tudhatjuk pontosan. Sőt, mivel a másik kvartett első fordulójában az oroszok legyűrték a spanyolokat, a másodikban pedig az olaszok az oroszokat, jelen állás szerint az a legvalószínűbb, hogy odaát a vb-címvédő ibériaiak horgonyoznak le harmadiknak, azaz a mi csoportunk másodikjával negyeddöntőznek.

Ebből persze ne vonjuk le azt a téves következtetést, hogy inkább legyünk harmadikok, mint másodikok. Dehogy! Legyünk másodikok, vagy akár elsők. Ami már csak körbeverés árán sikerülhet, és ennek egyik előfeltétele volt a görögök elleni siker.

Ami ezúttal legfeljebb pillanatokig tűnt kérdésesnek. Keszthelyi két fórgóljával és az Antal által belegyintett, remek kontrával csapatunk már az első periódusban 3-0-ra ellépett, és ezúttal azt a luxust sem engedte meg, hogy a negyed végét jelző duda pillanatában kapjon gólt. Bolonyait négy védett lövés, illetve hellén szemszögből hat rossz próba után mattolták először, majd másodszor is, de mielőtt a viharfelhők nemcsak a sziget fái fölött, hanem a medence szintjén is gyülekezni kezdtek volna, nagyszünetre, 6-3-nál visszaállt a tisztes, három lépés követési távolság.

Merész András szövetségi kapitány az M1 csatornának nyilatkozva azt emelte ki, hogy a játékosok ezúttal sokkal jobban koncentráltak, mint a hollandok elleni első találkozón.

 

„Szerencsésebbek is voltunk, de általában annak van szerencséje, aki megdolgozik érte. A szerdai vereség után lelkileg rendbe jöttek a lányok, s ma szépen játszottak” – fogalmazott a szakvezető, akinek tanítványai legközelebb a britekkel játszanak, vasárnap 17.30-tól. (MTI)

Az Eb kabalaállata, Fred vagy Alfréd, a béka – érdeklődéssel hallgatnám az uszoda névadója, Hajós Alfréd véleményét a derék névrokonról – is derűsen táncikált, és csapatunk sem tévesztett már lépést. Ebben jelentős szerepe volt Bolonyai kapusnak, elég, ha a három negyed után, 9-5-nél rögzített statisztikát idézzük: ő 16 kísérletből 11-szer védett, kollégájánál ez az arány 12-ből 3 volt.

Végül a reméltnél is biztosabb, 12-7-es magyar győzelem született. Szerdán még joggal panaszkodott Merész András szövetségi kapitány csapata érthetetlen hullámzására, pénteken azonban legfeljebb fodrozódott a víz. Azt is éppen annyira, hogy a görög tűz szikráját is eloltsa.

Eredmény, nők, 2. forduló:
A csoport:
Magyarország–Görögország 12-7 (3-0, 3-3, 3-2, 3-2)

A magyar csapat: Bolonyai Flóra – Antal Dóra 3, Kisteleki Dóra 2, Bujka Barbara 2, Keszthelyi Rita 2, Czigány Dóra 1, Takács Orsolya 1, Tóth Ildikó 1, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Csabai Dóra, Illés Anna

Görög góldobók: Cukala, Plevritu 2-2, Avramidu, Rumpeszi, Manoliudaki 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.