Rodríguez aláírt a Real Madridhoz, 80 millióért

Kedd délben aláírta madridi szerződését a tízszeres BEK/BL-győztes kolumbiai újonca, ötmillió eurót keres.

Ch. Gáll András
2014. 07. 22. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor hétfőn délután fél kettőkor ügynöke, Jorge Mendes társaságában megérkezett a madridi repülőtérre, úgy kellett kicsempészni Barajasból, nehogy összeszaladjon a fél város. James (ejtsd: hamesz) Rodríguezt úgy várták a Bernabéuban, mint a Messiást, a Bale, Rodríguez, Ronaldo, Benzema támadószekciótól csodát remélnek a királyi klub rajongói. Tegnap délelőtt a játékos átment az orvosi vizsgálaton, majd kora délután a Bernabéu-stadionban aláírta hat évre szóló szerződését, amelynek értelmében évi ötmillió euró lesz a fizetése. (Egy nappal korábban a Marca még hétmilliót írt. Mivel elvileg nem publikus az összeg, a lapok nyilván találgatnak.) A Real Madrid 80 millió eurót fizetett a Monacónak a játékosért, egyelőre ez a hivatalos összeg, habár a hercegség csapata még szeretné megszerezni Diego López kapust  ráadásképpen.

Amennyiben a 80 milliót elfogadjuk valós árnak, akkor Rodríguez a klub történetének harmadik legdrágább igazolása a walesi Gareth Bale (101 millió euró) és a portugál Cristiano Ronaldo (96 millió) mögött,  a francia Zinédine Zidane (75 millió) előtt.

Az egész Rodríguez-hadműveletre ráillik a villámszerű jelző. A brazíliai vb előtt a nagyvilág még nem ismerte „Hameszt”, ám amikor elkezdte termelni a gólokat, s főleg miután bebombázta a később a torna legszebb találatának megválasztott gólját Uruguaynak, exponenciálisan emelkedni kezdett a ballábas zseni ára. A Real Madrid azonnal megkezdte a tárgyalásokat a Monacóval, s tegnap megköttetett az üzlet – eddig a pillanatig az év futballüzlete.

Rodríguez a kolumbiai Envigado csapatánál tűnt fel, onnan igazolt Argentínába, a Banfield együtteséhez. Négy éve már-már aláírt az Espanyolhoz, azaz kis híján már akkor Spanyolországba került, de végül Portugáliát választotta, a Porto csapatát, 2,5 millió eurós lelépési díj fejében. Portóban 63 mérkőzésen 25 gólt szerzett, s a bennfentesek már akkor tudták, nem akármilyen játékos rúgja a labdát a Douro partján. Onnan szerződött tavaly Monacóba 45 millióért honfitársa, Radamel Falcao mellé, aztán a helyére, mivel a center súlyos sérülést szenvedett. A hercegségben már remekelt Rodríguez, olyannyira, hogy 9 góllal és 11 gólpasszal csapata legjobbjának bizonyult. A világbajnokságon azonban még monacói formáját is magasan túlszárnyalta, hat találattal nemcsak gólkirály lett, hanem sokak szerint ő volt a vb legjobb játékosa, nem a FIFA technikai elemző csoportja által megválasztott Lionel Messi.

Spanyolországban 200 ezer kolumbiai él, jelentős részük Madridban, így borítékolható, hogy néhány darabot majd eladnak Rodríguez 10-es számú Real-mezéből. Úgyhogy nem is olyan rossz befektetés az a 80 millió euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.