Sporttörténelem a Nagyerdőn: újra otthon a DVSC

Négy év szünet után játszik nemzetközi tétmérkőzést hazai pályán a Debrecen, le kell győzni a Cliftonville-t a labdarúgó BL-selejtező 2. fordulójának visszavágóján.

Deák Zsigmond
2014. 07. 22. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

DVSC–Levadia Tallinn 3–2 – 2010. július 21-én, tehát szinte napra pontosan ma négy éve játszhatott legutóbb debreceni otthonában nemzetközi tétmérkőzést a cívisváros futballcsapata, s az észtek elleni akkori 3–2-es győzelem továbbjutást ért a BL-selejtező 2. fordulójából. Ma is éppen ez a tét, s egy hasonló eredmény megint megoldaná az egy körrel előrébb lépést a múlt keddi belfasti gól nélküli döntetlen után.

Az északír bajnok Cliftonville félprofi csapat, a Transfermarkt.de szakhonlap szerint csak négy játékosát jegyzik konkrét értékkel a futballpiacon, így nem csoda, ha az egész kerete csak 550 ezer eurót ér. A Debrecené viszont 11,2 milliót, s ennek a hozzávetőleg 20-szoros különbségnek ki kell jönnie valamikor, ha már az első meccsen nem. A Loki a klub történetében először játszik nemzetközi tétmérkőzést a Nagyerdei Stadionban, s ha a nagyszerű kulisszák között megvalósítja a papírformát, akkor a BATE Boriszov és a KS Skënderbeu párharcának győztesével találkozik legközelebb. (Itt az albánok szintén 0–0-ra mentek a BL-főtáblán is szerepelt fehéroroszok otthonában). Azért lenne érdemes legalább idáig elkerülni, mert a következő kör vesztesei az Európa-ligába alászállva küzdhetnek még az ottani főtábláért.

Ám felesleges ennyire előreszaladni, előbb a Cliftonville-t kell felülmúlni a szerb Vlado Glodjovics játékvezetése mellett. Ami az összeállítást illeti, az északíreknek nincs okuk kezdőcsapatuk és kontrákra építő játékuk megváltoztatására, a magyar gárdában Kulcsár Tamás sérülés miatt biztosan nem szerepelhet, ellenben a csapatkapitány Szakály Péter izomsérülése helyrejött, Vadnai Dániel pedig letöltötte eltiltását.

Kondás Elemér, a DVSC szakvezetője így elemezte az esélyeket: – Fontos lesz, hogy az első mérkőzéshez képest kreatívabban játsszunk, ennek megfelelően állítjuk össze a csapatot. Figyelni kell, hogy ne adjunk lehetőséget az ellenfélnek, mert az első meccsen is a mi hibáinkból kerültek a kapunk elé. Nyilván támadni fogunk, de a védekezésre is nagy hangsúlyt fektetünk, mert meglepetés érhet minket. Türelmesen kell játszani, nem szabad, hogy idegessé váljunk, ha nem rúgunk korán gólt.

Kollégája, Tommy Breslin pozitív szellemben nyilatkozott: – Az első meccsen elért 0–0-s eredmény nem olyan rossz számunkra. Voltak lehetőségeink, mint ahogy a Debrecennek is. Várjuk a mérkőzést, amelyhez pozitívan állunk. Nincs különösebb elvárás az eredményt illetően, egy nagyon jó meccset szeretnénk játszani, és mindenképpen szeretnénk gólt lőni. Számunkra nincs jelentősége annak, hogy a hazai pályával ellentétben rendes füvön játszunk, mert az északír bajnokságban tizenkét csapatból tíz ilyen játéktérrel rendelkezik, tehát hozzá vagyunk szokva. Mindent megteszünk a továbbjutás érdekében, de tisztában vagyunk azzal, hogy nem mi vagyunk az esélyesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.