Szigeti romantika: csapat és szurkoló egymásba szeretett

A negyeddöntő győztesét már nagy baj, a vesztesét nagy öröm nem érheti. E tény tovább emeli pólós lányaink 11-7-es diadalát.

Ch. Gáll András
2014. 07. 22. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jegyet adok olcsóbban – ez volt az első mondat, amelyet az uszoda elé érve hallottam, és hasonló ajánlatra az elmúlt kilenc napban nem emlékszem. Nem véletlen, hisz vigasztalanul zuhogó eső áztatta a Margitszigetet, de a legkitartóbb üzérek ettől még nem hagyták el őrhelyüket; hiába, az üzlet az üzlet. A meccs pedig meccs, hát még, ha Eb-negyeddöntő, így aztán természetesen a két csapat is felsorakozott ebben a novoszibirszki vagy murmanszki nyarat idéző időben. Mielőtt azonban azt hinné valaki, hogy ez az oroszoknak kedvezett – nem, ez nem kedvezett senkinek. Különösen nem a nagy lelátó közönségének, amely így is becsülendő létszámban biztatta csapatunkat.

Amely Bujka pazar „pöcizésével” került előnybe, de még az első negyedben lőhettek volna a társak e remekmű mellett akár négy-öt csúnyább gólt is. Mivel egyet sikerült, 2-1-re vezettünk. Persze komoly mérkőzést nem az elején kell megnyerni, hanem a végén; a tavalyi, barcelonai vb „kisdöntőjén” is 5-5 állt félidőben a táblán, aztán a folytatásban 10-8-ra kerekedtek felül a mieink az oroszokon. E győzelem után jelentette ki Merész András szövetségi kapitány, hogy magyar vízilabdaedző bronzérem után nem fürdik, tegnap mégis ezt tette, már a negyeddöntőben, szakadatlanul, és még csak a medencébe se kellett vetnie magát, felülről érkezett az áldás.

Az olasz női válogatott büntetőkkel legyőzte a görögöket az elődöntőbe jutásért zajló keresztbejátszásos meccsen a budapesti vízilabda Európa-bajnokság keddi játéknapján, így – a másik ágon az oroszokat verő magyar csapathoz hasonlóan – a legjobb négy közé jutott.

 

Eredmény, nők, keresztbejátszás az elődöntőért:
Olaszország-Görögország 11-9 (2-2, 3-2, 1-2, 1-1 - büntetőkkel 4-2)

az Eb női tornájának 7. helyéért:
Franciaország - Nagy-Britannia 8-5 (3-1, 1-2, 3-1, 1-1)

 

Percről percre

 

AKI LEMARADT A MECCSRŐL, IDE KATTINTVA ÚJRA ÁTÉLHETI A MAGYAR-OROSZ LEGIZGALMASABB PILLANATAIT!

Komfortérzetünk ennek dacára jelentősen megnőtt a félidőre, hisz 6-2-re vezettünk, és ez az állás is úgy alakult ki, hogy az ellenfél szépített. Pólóban, különösen a női szakágban persze még az utolsó előtti percben is bajos végeredményt hirdetni, okkal poénkodott 6-1-nél egy sokat látott kolléga, hogy remélhetőleg egy gól fór azért marad a végére is. A harmadik negyed zárultával, 9-5-nél azonban talán már csak egy orosz bízott rendíthetetlenül a csodában. Ám ő nem a hivatalos stáb tagja volt, hanem különleges jelenségként egy CBA-s reklámszatyorral a fején buzdította övéit, és szórt lassan ölő átkokat a bírókra.

Pedig rajtuk aztán semmi sem múlott. Egyébként érdekes kérdés, kitől, mitől simult ki ennyire, 11-7-re ez az összecsapás. A remek és stabil magyaroktól vagy az elképesztő szétcsúszásokra képes oroszoktól? Ezt kérdeztük Takács Orsolya csapatkapitánytól, aki logikus feleletet adott: „Természetesen tőlünk. A hollandok elleni meccs óta arra koncentrálunk, hogy az elejétől a végéig azonos szinten tudjunk játszani, ez sikerült a görögök, a britek ellen, és most is. És nagyon nagy köszönettel tartozunk a szurkolóinknak, akik kitartottak mellettünk.”

Szó se róla, nincs még egy olyan nyitott uszoda a világon, ahol ebben a cudar időben ennyi ember ilyen hangulatot varázsolna. Csapat és szurkolótábora igazán megérdemelte egymást, Merész András szerint is: „Jól kezdtünk, úgy is folytattuk, nem volt megingás a játékunkban. Pedig hazudnék, ha azt mondanám, hogy erre a meccsre készültünk, mert arra készülünk, hogy nyerjük meg egyiket a másik után, most éppen a következőt, az elődöntőt.”

Méghozzá csütörtökön, a spanyolok ellen, akik a tavalyi vb-nek ugyanebben a fázisában úgy gyűrték le lányainkat 13-12-re, hogy 10-12-ről fordítottak. Úgy éreztük, már akkor és ott, Barcelonában is jobbak voltunk – ki és mi állhatna csapatunk útjába a nemzetközi vízilabdázás szentélyében, a Margitszigeten?

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ, NŐK

Magyarország-Oroszország 11-7 (2-1, 4-1, 3-3, 2-2)

A magyar góldobók: Antal Dóra 3, Szücs Gabriella 2, Keszthelyi Rita 2, Bujka Barbara 2, Kisteleki Dóra 1, Takács Orsolya 1
Az orosz góldobók:
Grinyeva 2, Boriszova, Jarondajkina, Prokofjeva, Ivanova, Karimova 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.