Szilágyira világbajnokok fenik a fogukat

Kardozóink jól kezdtek a kazanyi vb-n, mind a nyolcan ott vannak a 64-es főtáblán. Számukra folytatás pénteken.

2014. 07. 15. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kazanyi vívó-világbajnokság keddi nyitónapján a női kard egyéni számában a 101 fős mezőnyből 85-en léptek pástra a kvalifikációs napon, a tizenhat kiemelt pihenőnapot tarthatott. A mieink közül Márton Anna csoportjában hibátlanul, öt győzelemmel zárt, Várhelyi Anna és testvére, Várhelyi Kata pedig egy-egy vereséget szenvedett el. Garam Nóra négy győzelem mellett kétszer kikapott, de ő is egyenesen a főtáblára került a csoportkörből.

Ami a folytatást illeti, a legjobb 32 közé jutásért pénteken a világranglistán 22. helyezett Várhelyi Anna a dél-koreai Hvang Szeo Na (59.), Márton Anna (23.) a indonéz Diah Permatasariva (a rangsorban nem jegyzik), Garam Nóra (83.) az ukrán Olena Voronyina (54.), Várhelyi Kata (86.) az indiai Bhavani Devi Chadalavada (127.) ellen lép pástra.  A 32-ben Várhelyi Katára a világranglistán második amerikai Mariel Zagunis, Garamra pedig az orosz Jekatyerina Gyjacsenko (3.) várhat. (Nyitóképünkön női versenyzőink még a vb előtti városlátogatáson a Kulsarif-mecsetben a kötelező fejkendővel.)

Férfikardban a 132 fős mezőnyben az olimpiai bajnoki címvédő Szilágyi Áron (3.), valamint az idei strasbourg-i Eb-n bronzérmes Gémesi Csanád (11.) egyaránt ott van a kiemelt tizenhat versenyző között, így ők mentesültek a selejtező alól. Szatmári András (19.) és Decsi Tamás (45.) pedig sikerrel vette a selejtezőt. Szatmárinak volt rögösebb az útja, a Vasas 21 éves pengeforgatója – aki tavaly a budapesti vb-n negyeddöntős volt – a csoportjában három győzelmet és három vereséget jegyzett, így ezután ki-ki meccset kellett vívnia. Ebben aztán magabiztosan, 15-9-re nyert a brit Alexander Crutchett (167.) ellen. Decsi a hat asszójából ötöt megnyert, neki nem kellett izgulnia.

A legjobb 64 között Szilágyi az osztrák Mathias Williauval (83.), Gémesi a dél-koreai Oh Eun Szokkal (23.), Decsi a belga Seppe Van Holsbekével (44.), Szatmári pedig az orosz csapattal világbajnoki címvédő Alekszej Jakimenkóval (9.) találkozik. Szilágyinak a tizenhat között a papírforma szerint korábbi nagy ellenfelével, az utóbbi időben azonban már haloványabb, 2009-es világbajnok német Nicholas Limbachhal (25.) vagy Kamil Ibragimovval (14.) kell megküzdenie, utóbbi szintén tagja volt a tavaly Budapesten vb-t nyert orosz együttesnek.

A kazanyi világbajnokságon szerdán a férfi- és a női tőrözők selejtezőire kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.