Thomas Doll edzésen sem maradt le tanítványaitól

A Ferencváros futballcsapata kedden a Sliema Wanderers ellen mutatkozik be az Európa-liga selejtezőjében.

Deák Zsigmond
2014. 07. 01. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drága Besic – hirdette a sportnapilap hétfői cikkcíme. Thomas Doll, a Ferencváros futballcsapatának német vezetőedzője kérdezte is a repülőtéri tranzitban körülötte állóktól, hogy mint jelent a drága. Segítője, Ralf Zumdick szerint biztos a Dragomir keresztnév becézése, de amikor elült a nevetés, és kiderült a valós jelentés, Doll mosolyogva megjegyezte: „Kétmillió font? Az nem drága játékos. A drága én voltam, amikor 1991-ben tizenötmillió márkáért megvett a Lazio.”

A tréner valóban kiváló, 29-szeres NDK- és 18-szoros „össznémet” válogatott, Eb-ezüstérmes focista volt hajdanán, aki Magyarországra kerülésekor a magukat sztárnak képzelőket, például Leonardot is szembesítette azzal az edzésen, hogy ki a jó, s ki nem annyira. S nem azért, mert nagyképű, hanem azért, mert reális. Apropó, Leonardo: a brazil játékmester önkényesen meghosszabbította a szabadságát, s ezzel már a német mester sem viccelt, hanem kitette őt a keretből. Friss információink szerint a távozása és felszabadult fizetése lehet a kulcsa Gera Zoltán visszaigazolásának. Angliából hazatért honfitársunk már a Fradival edz, a pénzügyi feltételek és az orvosi vizsgálatok függvénye a leigazolása.

Ám ő még nem játszik majd válogatottban szerzett egyik gólja helyszínén, a Ta’ Quali Nemzeti Stadionban, ahol hétfőn edzést tartott a Ferencváros. S ahol bebizonyosodott, hogy Doll mester nem a levegőbe beszél. A 48 éves szakember gyakorlatilag végigcsinálta a foglalkozást a bemelegítéseken, a sprinteken át a cicázásig, csak a félpályás kétkapus játékban nem vett részt. Technikailag kiemelkedett, és fizikálisan sem maradt le tanítványaitól. A tréning után így fogalmazta meg elvárásait: „Ez két mérkőzésből álló párharc, úgyhogy nem akarunk nekiesni az ellenfélnek, biztos védekezésből raknánk össze a játékunkat. Sok a beépítendő új emberünk, Somália kihagyott néhány edzést, Cukic beteg volt, vannak fiatal fiúk a padon, akiket alkalomadtán bevethetünk. Nagyon rövid volt a szünet a bajnokság befejezése után, de örülünk, hogy itt lehetünk a nemzetközi porondon. Ebben a versengésben célunk a továbblépés.”

Ez valóban elvárható, hiszen az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában kedd este a félamatőr státusú Sliema Wanderers lesz az ellenfél. A helyi bajnoki ötödik, kupadöntős gárdát négy éve edzőmeccsen már verték a zöld-fehérek, s ahogy őket meglátogató egykori máltai kapusuk, a most egyelőre csapat nélkül lévő Justin Haber megjegyezte, Alex Muscatra és az egykor Angliában is légióskodott Michael Mifsudra kell figyelni. Ám félni és megijedni semmiképp sem. A Fradi keretének értéke több mint ötszöröse a vendéglátókénak – 9,9 és 1,6 millió euró –, ennek a pályán is meg kell mutatkoznia. Ha kell, legfeljebb Doll is beáll

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.