Veszélyben a magasugrás világcsúcsa a Bregyóban

Méltó lesz a IV. Gyulai István Memorial a névadó emlékéhez, hemzsegnek Fehérváron az olimpiai bajnokok.

Ch. Gáll András
2014. 07. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan erős mezőnyt csábítottak a rendezők kedd estére a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra, hogy a sportág nemzetközi versenynaptárában immár kiemelt helyet elfoglaló viadal bátran dacolhat a nagy konkurenssel, a labdarúgó-világbajnokság Brazília–Németország elődöntőjével. Jó, jó, azért este nyolcra befejeződik a verseny, hogy még a fővárosból Székesfehérvárra, a Bregyó Szabadidőközpont atlétikai stadionjába leruccanó nézők is kényelmesen hazaérjenek, mire egymásnak feszülnek a csapatok, bár vannak olyan atlétabarátok, akik úgy vélik, itt súlyos értékzavar esete forog fenn, és inkább a vb-elődöntőnek kellett volna kitérnie Jason Richardsonék elől...
Mindenesetre már Székesfehérváron tartózkodik a 44 ország mintegy 300 atlétája, köztük olimpiai és világbajnokok tucatjai, akik 17 nemzetközi versenyszámban mérik össze tudásukat. „Ilyen erős mezőny még sohasem lépett a közönség elé a Memorialok négyéves történetében” – fogalmazott Spiriev Attila sportigazgató, és ebben szemernyi túlzás sincs. Kezdjük a Gigászok csatájával, a férfi magasugrással, amelyben az olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov küzd meg a világbajnok ukrán Bohdan Bondarenkóval. Túl azon, hogy egy orosz–ukrán összecsapás napjainkban sajnos nem lehet mentes az áthallásoktól, iszonyatos potenciálok feszülnek egymásnak. Uhov egyéni csúcsa szabadtéren 241 cm, fedett pályán 242, Bondarenkóé szabadban 242, és ezt három hete ugrotta New Yorkban, tehát akár Javier Sotomayor 21 éves, 245 centis világrekordja is veszélybe kerülhet ezen a várhatóan trópusian forró estén.
„A férfi kalapácsvetésben dobókörbe lép a világ tizenegy legjobb dobója, plusz az olimpiai bajnok Pars Krisztiánon kívül még két magyar kiválóság. Ilyen versenyt talán még sohasem rendeztek ebben a versenyszámban” – csigázta érdeklődésünket a versenyigazgató. Pars jó formában van, június 16-án Ostravában 81.57 métert hajított, ellenben pár napja a szlovéniai Velenjében kikapott a világbajnok lengyel Pawel Fajdektől, aki 82.37 méteres egyéni csúccsal a világ idei legjobbját dobta, Pars kalapácsa 81.08-nál esett le. Itt a lehetőség a visszavágásra.
A női 100 méteres síkfutás is prémium kategóriás futam lesz, mindenki olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok a mezőnyben. Kuriózum, hogy hárman ott lesznek abból az amerikai stafétából, amelyik a londoni olimpián 40.82 másodpercre javította az NDK 27 éve fennálló, megdönthetetlennek tartott világrekordját, a 41.37-et: Tianna Madison, Bianca Knight és Carmelita Jeter. Utóbbi, a magyar közönség kedvence sérülésből tér vissza, aligha veszélyezteti Florence Griffith-Joyner világcsúcsát, a 10.49 mp-et.
Itt lesz természetesen a 110 gátas showman, Jason Richardson, a tízpróbázó, de most gátazó Ashton Eaton, a szépséges Lolo Jones, a 100 m gát sztárja, a kortalan százas sprinter Kim Collins és megannyi nagyszerű atléta. Érdekel még valakit a brazil–német vb-elődöntő?! (Igen.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.