Az Arsenal bukhatja a legtöbbet a rájátszásban

Noha még csak augusztus 19-ét írunk, húsz európai csapat máris a 2014–2015-ös idény legfontosabb mérkőzésére, azaz párharcára készül. Ma és holnap bonyolítják le ugyanis a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 4. fordulójában – amely fontossága okán rájátszásként szerepel a sorozat naptárában – az első mérkőzéseket, s minőségi, pénzben kifejezve nagyságrendbeli különbség, hogy egy csapat feljut-e a főtáblára, vagy lemarad róla.

2014. 08. 19. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar induló, a Debrecen nem jutott el idáig. Nagy kár. A 3. fordulóban a magyar labdarúgás minden hibáját felvonultató boriszovi visszavágón a Debrecen nagy esélyt szalasztott el azzal, hogy hagyta kiénekelni a sajtot a szájából. Különösen annak ismeretében, hogy a BATE a pozsonyi Slovannal mérkőzik a főtábláért. Ilyen hívogatóan ritkán kínálja magát a BL-főtábla. Ehelyett a Loki csütörtökön a svájci Young Boysszal játszik az Európa-liga csoportkörért – kisebb tétért, keményebb ellenféllel...

A Bajnokok Ligája rájátszásában a menetrend változatlan az előző évekhez képest. Húsz csapatot sorsoltak tíz párba, pontosabban tízet-tízet ötbe-ötbe. Michel Platini elégszer nem dicsérhető reformjának köszönhetően ugyanis külön ágon vannak a bajnokcsapatok, valamint a hazájuk – nívós – bajnokságából helyezettként ide sorolt gárdák.

A „nem bajnokok ágán” olyan neves klubok találhatók, mint az Arsenal, a Leverkusen, a Porto, a Zenyit, a Bilbao és a Napoli – talán a Köbenhavn és a Standard Liege a kakukktojás –, a bajnokok ágán viszont a Celtic a legnagyobb név – bár a szerencsének, a Legia Warszawa jogosulatlanul pályára lépő játékosának köszönheti, hogy két vereséggel is tovább ment –, s olyan csapatok is eljutottak a rájátszásig, mint a már említett Slovan, a szlovén Maribor vagy éppen a semmiből hirtelen feltűnt bolgár Ludogorec Razgrad. A Steaua Bucurestit is idevéve leszűrhetjük a kínálkozó következtetést, Kelet-Közép-Európából sem lehetetlen eljutni idáig.

A sztárcsapatok közül az Arsenalnak van a legtöbb vesztenivalója – a Besiktas ellen nem mehet biztosra –, az Ágyúsok az 1992–93-as kezdetek óta csupán hatszor maradtak le a főtábláról, s a nyári lázas bevásárlás luxusszámba menne, ha nélkülük rendeznék meg a Bajnokok Ligáját.

BL-selejtező, rájátszás, első mérkőzések:
Kedd:
Besiktas–Arsenal
Köbenhavn–Leverkusen
Napoli–Bilbao
Salzburg–Malmö
Steaua Bucuresti–Ludogorec Razgrad
Szerda:
Aalborg–APOEL Nicosia
Lille–Porto
Maribor–Celtic
Slovan Bratislava–BATE Boriszov
Standard Liege–Zenyit
(Minden találkozó 20.45-kor kezdődik).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.