Chelsea: nem mindennapi ferencvárosi vendég

A londoni sztárgárda méltó ellenfél a stadionavatóra, reméljük, a játék és az eredmény sem lesz méltatlan.

Deák Zsigmond
2014. 08. 05. 1:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schwarzer, Chalobah, Aké, Christensen, Kane, Romeu, Van Ginkel, Baker, Swift, Piazón, Bamford – akár találós kérdés is lehetne egy sportkvízben, hogy melyik európai sztárgárda állt ki így első nyári felkészülési mérkőzésére. Na jó, a veterán ausztrál kapusból néhány igazán hozzáértő futballdrukker kitalálhatta, hogy a Chelsea-ről van szó, de ugyanezek a futballdrukkerek kevésbé hozzáértő társaikkal együtt nyilván csalódottak lennének, ha a július 16-án a Wycombe Wandererst 5-0-ra legyaluló londoni kékek hasonló kezdőcsapattal érkeznének a Ferencváros vasárnapi stadionavatójára.

Ám erre szerencsére vajmi csekély az esély. Egyrészt azért, amit a Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a múlt héten árult el a Sport TV kamerái előtt: „Benne van a szerződésben, hogy a játékoskeretnek erősnek kell lennie. Az első csapat nyolcvanöt százaléka pályára kell hogy lépjen.” Másrészt azért, mert ezen a héten már a brazíliai világbajnokság utáni jól megérdemelt pihenésüket töltő sztárok – Schürrle, Oscar, Ramires, Wilian – is elkezdték a munkát, így nincs akadálya fellépésüknek a Groupama Aréna avatóján. Harmadrészt pedig azért, mert rohamosan közeledik az idénykezdet a Chelsea számára is, az FTC elleni derbi után nyolc nappal, augusztus 18-án már következik az első Premier League-derbi a Burnley vendégeként, tehát nem tartalékolhat a londoni gárda.

Részben jelzésértékű, hogy a legutóbbi, múlt vasárnapi felkészülési találkozón, Brémában a helyi Werder vendégeként az első meccsére már egyáltalán nem hasonlító tizenegyet tett a pályára José Mourinho szakvezető: Courtois, Azpilicueta, Terry, Luis, Zouma, Fabregas, Matic, Van Ginkel, Salah, Torres, Costa; csereként szóhoz jutott Cech, Ivanovic, Drogba és Hazard is. Ehhez képest 3-0-s zakó lett a vége, ami nyilván a német zöld-fehér gárdának a legnagyobb öröm, de magyar „színtársának” is irányt mutathat, hogy elhivatottsággal, bátorsággal egy gálameccs erejéig még a legjobb csapatok is megfoghatók.

Pikírten mondhatnánk, hogy a Ferencváros már a pápai bajnokin is a Chelsea fogadására koncentrált, de az tény, hogy biztos ami biztos alapon az ezen a héten esedékes, Dunaújváros elleni találkozóját elhalasztották. Érdekesség, hogy tavaly a Győr a Bayern München, idén a Honvéd a Galatasaray ellen játszott barátságos összecsapást „menetből”, azaz egy nappal a szombati bajnokija után, a Fradi vezetése azonban a jelek szerint a lehető legkomolyabban veszi a stadionavatót. Elvégre a Premier League második legerősebb keretű, bő 490 millió eurót kóstáló egylete lesz a rivális, ahol egyetlen játékos átlagértéke (18,2 millió) több mint a kétszerese az összes ferencvárosinak (8,7 millió).

Magyarul ilyen csapat nem mindennap jár Magyarországon, az ünnepi eseményhez méltó lenne tisztes eredményt elérni vele szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.