DVSC: hősi halál után, az újjáéledés reményében

A balszerencsés BL-kiesés után az Európa-ligában még ott a bizonyítás lehetősége a debreceniek előtt.

Deák Zsigmond
2014. 08. 06. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL-selejtező harmadik fordulójában a párharcok zömének visszavágóit szerda este játszották, keddről a Lille, a Standard Liege, a Maribor és a BATE Boriszov biztosította helyét. A fehérorosz gárda, ki ne tudná, a Debrecen elleni 3-1-es győzelemmel, 3-2-es összesítéssel lépett tovább, s a boriszovi találkozó szerencsétlenebbül nem is alakulhatott volna a mieink számára. Nem akarjuk feltépni a sebeket, de legalább azt konstatáljuk, hogy nem macska-egér harcban veszített a Loki, hiszen idegenben is vezetést szerzett, majd Bouadla korai kiállítása után a 94. percig őrizte a neki megfelelő eredményt.

A játékosok a temetői hangulatú hazaúton nem igazán tudták kommentálni a történteket, Kondás Elemérnek viszont vezetőedzőként kötelező volt: „Jól kezdtük a mérkőzést, szervezetten játszottunk, az ellenfél nem tudott helyzetet kialakítani. A vezetést is megszereztük, a tizenegyes előtt a kapus utolsó emberként szabálytalankodott, emiatt a kiállítást hiányoltam, csak sárga lett belőle. Miután Sidibe értékesítette a büntetőt, nyugodtabban játszhattunk egészen Selim Bouadla kiállításáig. Mindenképpen fordulópont volt, a játékos a szabálytalanság előtt nem gondolkodott, hogy már rendelkezik egy sárga lappal. Nem érheti kritika a labdarúgókat, mert végig hősiesen küzdöttek. A hazaiak emberelőnyben játszottak, de az is erőt adott nekik, hogy a játékvezető hatperces hosszabbítást jelzett. Két percre voltunk a továbbjutástól, nagyon nehéz így.”

Nehéz bizony, de ezúttal nincs más lehetőség, mint amit Arany János írt 1849-es verse címében és első sorában: Haj, ne hátra, haj előre! Csak a folytatást nem ajánljuk, mert az így szól: „Vérmezőről vérmezőre!” Egy vérmező bőven elég volt – s ezt nemcsak a kiesés miatt vehetjük ténynek, hanem négy játékos, Szakály, Mészáros, Zsidai és Novakovic sérülése miatt is –, maradjunk abban, hogy nem áll meg az élet a Nagyerdőben sem. Szombaton este fél kilenckor már bajnokira érkezik a Puskás Akadémia, majd következik a Magyar Kupában a Szekszárd, aztán megint az NB I-ben az Újpest, augusztus 21-én a Bajnokok Ligájából távozva, de az Európa-ligában folytatva a selejtező utolsó körében pedig

No, ezt még nem tudjuk, hiszen a második számú kontinentális sorozat harmadik kvalifikációs köre csak ma éjjel ér véget, a sorsolást holnap ejtik meg Nyonban. Azért néhány, most bekapcsolódó vagy idáig már eljutott lehetséges rivális ízelítőnek: Internazionale, Tottenham, Villarreal, Panathinaikosz, Saint-Étienne, Mönchengladbach, Twente, Feyenoord, Legia Warszawa, Partizan Beograd. Összesen 31 párharc zajlik majd augusztus 21-én és 28-án, s a 48-as főtáblára ezek győztesei mellett hét kiemelt, valamint a BL-kvalifikáció rájátszásának tíz vesztese kerül. A Debrecen megérdemelné a sorstól s önmagától a folytatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.