Ezúttal ezüst és bronz az ifjúsági olimpiáról

A vívó Esztergályos Patrik a dobogó második, a sportlövő Péni István a harmadik fokára állhatott fel.

2014. 08. 20. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifjúsági olimpián sportlövészetben Péni István (nyitóképünkön) a légpuska 60 lövéses versenyszámában a harmadik helyen jutott be a döntőbe, ahol mindenki tiszta lappal indulhatott. A nyolcfős fináléban az első nyolc lövés után a leggyengébbnek búcsúznia kellett, majd sorban estek ki a versenyzők. Elsőként a mexikói fiú járt így, majd a tajvani, olasz és szerb követte. A négy között az üzbég Vagyim Skorovarov még 0,6 kör előnnyel Péni előtt állt, de a következő két lövés megváltoztatta a sorrendet, és az üzbégnek kellett búcsúznia; azaz már biztos volt, hogy a magyar sportlövő érmet szerez. A folytatásban Péninek becsúszott egy 9.5 körös találat, így a következő kieső ő lett, egyszersmind megszerezve a bronzérmet. Az ezüst az örmény Hrachik Babayané lett, az arany pedig a kínai Jang Hao-zsané, de ez nem meglepő, ugyanis a 18 éves győztes a felnőtt világranglista vezetője!

„Boldog vagyok, örülök a bronzéremnek!  A kiutazás előtt bíztam az aranyban, de az örmény srácnak nagyon összejött ez a mai verseny, a kínai srác pedig verhetetlen volt. Mi így hárman szerintem felnőtt olimpián is simán döntősök lettünk volna. A sok munkának most meglett az eredménye. Nyáron reggel kilenctől délután ötig edzettem, sőt este még fizikai edzéseken is részt vettem. Sok lehetőséget kaptam a szövetségtől, és nagy versenyeken tudtam megméretni magam. Most lesz egy junior világbajnokságom, majd jön a kvótaszerzés, és éremesélyesként szeretnék ott lenni Rióban. Az élmezőny egy szinten van, bárki nyerhet, most is éremesélyes lehetnék, úgy érzem” – nyilatkozta a mob.hu-nak a 17 éves Péni István.

Vívásban az egyéni versenyek után „vegyes” válogatottak részvételével csapatversenyt rendeztek, amelyben Európa négy, Amerika és Ázsia két-két, Afrika egy együttest állíthatott ki az egyéni eredmények alapján. Minden válogatottban a három fegyvernemben egy-egy fiú és lány kapott helyett. Európa első számú csapata igen erős összeállításban szerepelt, hiszen soraiban tudhatott négy egyéni olimpiai bajnokot, köztük a párbajtőröző Esztergályos Patrikot is. Versenyzőnk a „hatosfogatával” mégis neccesen jutott be a döntőbe, mert mindkét mérkőzését 30–29-re nyerte meg. A fináléban Ázsia első számú csapata volt az ellenfél. Esztergályos az első párban 2–1-re verte hongkongi riválisát, majd 2–0-ra győzött az oroszok tőrözőnője, Marta Martjanova is. A harmadik párban viszont a kardozó olimpiai bajnok orosz Iva Iljin 14–10-re kikapott az egyéniben ezüstérmes dél-koreai vívótól, és a következő két asszót is Ázsia versenyzője nyerte egy, illetve két tussal. Zárásként pedig női kardban az egyéniben győztes orosz Alina Moszejko 5–5-re végzett japán ellenfelével, így Európa 30–26-ra kikapott, Eszergályos Patrik az aranyérme után tehát ezúttal ezüstöt vehetett át. A csapatversenyben három asszója közül kettőt megnyert, egyszer döntetlenre végzett. Az európai harmadik számú csapattal a tőröző Pásztor Flóra és a kardozó Záhonyi Petra a hetedik helyen végzett.

Úszóink ezúttal nem állhattak dobogóra; női 100 méter mellen Sztankovics Anna a negyedik, Sebestyén Dalma a hetedik, női 50 méter pillangón Szilágyi Liliána – a 200 méter pillangó győztese – az ötödik, férfi 200 méter mellen Horváth Dávid ugyancsak az ötödik helyen végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.