Fenomenális: a magyar lány megmutatta a világnak

Olasz Anna ezüstöt szerzett 25 km-en a németországi úszó-Európa-bajnokságon a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében.

NT
2014. 08. 17. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideális versenyidő, 22 fokos víz, a napsütést időnként váltó felhősödés várta a nyíltvízi úszás befejező napján a maratoni távra vállalkozókat a Berlin külterületén fekvő grünaui evezős pályán, ahol a női mezőnyben 15-en, a férfiaknál 18-an vágtak neki a tíz – egyenként két és fél kilométeres – körből álló viadalnak.

Risztov Éva a negyedik helyet szerezte meg a berlini úszó-Európa-bajnokságon a nyíltvízi úszók csütörtöki, 5 kilométeres női versenyében, amelynek győztese a német Isabelle Härle lett. Gyurta Gergely a tizedik helyen végzett a nyíltvízi úszók olimpiai távú, 10 kilométeres versenyében.

 

A londoni olimpiai bajnok Risztov Éva ezüstérmes lett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a berlini úszó-Európa-bajnokság szerdai nyitónapján. A tavalyi vb-n ötödik Olasz Anna ezúttal is ebben a pozícióban végzett.

 

A negyedik helyen zárt a magyar csapat a berlini úszó-Európa-bajnokság 5 kilométeres úszásának csapatversenyében.

Mindkét magyar lány kezdettől ügyelt rá, hogy ne szakadjon le a többiektől, s mivel mások is hasonlóképpen gondolkodtak, gyakorlatilag egy hatalmas élboly volt az egész hölgymezőny. Az viszont biztatónak tűnt, hogy Szilágyi – akinek ez volt élete első 25 kilométeres próbatétele – a táv felénél az élre állt, Olasz pedig negyedikként fordult rá a második nagy szakaszra. 15 kilométernél hasonló volt a helyzet, azzal a különbséggel, hogy Olasz feljebb jött harmadiknak.

Jó két kilométerrel később viszont Szilágyinál a fáradtság jelei mutatkoztak, visszaesett a tizedik pozícióba, miközben Olasz másodikká lépett elő. Sőt, utóbbi 18 kilométer táján az élre állt. A 21 éves szegedi lány innentől a szűk élcsapat tagja maradt, hol az első, hol a második, hol a harmadik helyen haladt.

Közben Szilágyi visszaesett, s 12. volt, amikor 21 kilométer megtétele után feladta és kiállt a versenyből. Olasz viszont bírta végig, olyannyira, hogy bár a végül győztes olasz Grimaldit, a szám vb-aranyérmesét nem tudta beérni, a németek kedvencét, a korábbról világ- és Európa-bajnoki aranyakat is birtokló Angela Maurert a célban, hatalmas adok-kapok küzdelem után megelőzte, s ezüstérmesként zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.