Gercsák bosszút állt és olimpiai bajnok lett

A nankingi ifjúsági ötkarikás játékokon a miskolci lány győzött a női cselgáncsozók 63 kg-os súlycsoportjában.

2014. 08. 18. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első aranyérmünket Szilágyi Liliána nyerte Nankingban az úszóversenyeken, a cselgáncsozók között pedig
a 18 éves Gercsák Szabina parádézott, aki az aranyérem nagy esélyeseként lépett tatamira a 63 kg-ban. A súlycsoportban tizenhatan mérlegeltek, köztük a Hell-Miskolci VSC ifjúsági világ- és Európa-bajnoka, aki már a felnőttek között is letette a névjegyét: tavaly Budapesten a hetedik helyen végzett az Eb-n, idén nyert Világkupa-bronzot, majd márciusban a még rangosabb samsuni Grand Prix-n is a harmadik helyen végzett. Ezzel minden idők második legfiatalabb GP-érmese lett a cselgáncssportban, tizenhét évesen és kétszázhatvanhárom naposan állhatott dobogóra.

Gercsák Szabina hétfőn Nankingban három szenzációs győzelmet aratott: a zambiai Nokutula Bandát tizenkilenc, a kolumbiai Brigitte Carabalit ugyancsak tizenkilenc, az elődöntőben a holland Lisa Mullenberget negyvenhárom másodperc alatt verte ipponnal. Vagyis úgy jutott be a fináléba, hogy a három meccsén együttesen másfél percet sem töltött a tatamin! S Mullenberg ellen törlesztett egy tavalyi sérelemért. Egy éve az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) döntőjében egy intéssel alulmaradt a hazai pálya előnyét erőteljesen élvező holland lánnyal szemben. Az összecsapás a világ bármely más pontján fordított végeredményt hozott volna, és versenyzőnk akkor nehezen tudta leplezni csalódottságát.

Nankingban Gercsák Szabinának a döntőben az ugyancsak 18 éves román Stefania Dobre ellen kellett szőnyegre lépnie, aki az 57 kg-os súlycsoportban korosztályában kétszeres Európa-bajnok és vb-bronzérmes, s most brit, ukrán és kanadai dzsúdóst vert. Az első meccsét csak bírói döntéssel nyerte meg, az elődöntőben pedig riválisa már vazarival vezetett, igaz, egyik sem volt könnyű ellenfél. Augusztus elején mindenesetre a berlini U21-es Európa-kupa-vidalon Dobre az 57 kg-ban a hetedik helyen végzett, Gercsák pedig ugyanitt aranyérmes lett a 63 kg-ban, már csak ezért is versenyzőnknek állt a zászló. S érvényesítette is a papírformát! Sokkal aktívabban kezdett, kétszer is jukó értékű akciót hajtott végre úgy, hogy „alulértékelték”, három perc és tíz másodperc elteltével azonban a román lányt is ippont érően döngölte bele a szőnyegbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.