Hosszú, Gyurta: óriási erődemonstráció Berlinben

Hosszú Katinka saját Európa-csúcsát megközelítve döntős, Gyurta Dániel a második legjobb időt úszta délelőtt.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 18. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden a várakozásoknak megfelelően, sőt valamivel még azon felül is sikerült a magyar úszóknak a berlini Európa-bajnokság hétfői versenynapján, amikor a medencések is megkezdték szereplésüket. Hosszú Katinka és Kis Gergő már döntős, Gyurta Dániel, Verrasztó Evelyn, Cseh László, Balog Gábor és Bernek Péter benn van a középfutamban.

A 32. Európa-bajnokság helyszíne, a Velodrom (valójában egy kerékpárstadion, amelyet átneveztek az Eb idejére Schwimm- und Sprunghalléra) olyan környéken fekszik – az egykori Kelet-Berlin „érdes” részén –, amilyet József Attila énekelt meg A város peremén című költeményében. Leginkább talán a Kőbánya-Kispest metróvégállomáshoz tudnám hasonlítani, de még a felújítás előtt

Ettől még jó a kedvünk, s ez nem a várostervezőknek, hanem az úszóinknak köszönhető.

Az alaphangot Kis Gergő adta meg 400 méter gyorson azzal, hogy legyőzte a világcsúcstartó Paul Biedermannt és az olimpiai és világbajnok francia Yannick Agnelt, aki vasárnap még azt nyilatkozta, hogy a 100, a 200 és a 400 gyorsot is meg akarja itt nyerni Berlinben. Oké, a németek bálványa még a 2009-es római világbajnokságon, az úgynevezett fényes, csillogó dresszben úszta 3:40.07 perces idejét, de akkor is Az ajkai klasszis az utolsó ötvenen előzte meg Biedermannt, aminek már csak azért is óriási volt a jelentősége, mert összesítésben Gergő a nyolcadik, a német ikon a kilencedik helyen végzett. Az egyik döntős, a másik kiesett Honfitársunk ideje 3:50.35, Biedermanné 3:50.42, Farkas András tanítványa az utolsó ötvenet 27.38-ra, Biedermann 27.84-re úszta. Ez az ajkai virtus!

100 méter férfi háton a középfutamba kerülésért ment a küzdelem, s ez Balog Gábornak és Bernek Péternek is sikerült. A Dunaferr úszója 55.09-cel, a kőbányás Bernek 55.46-tal kvalifikálta magát a legjobb 16 közé.

És jött a 400 méter női vegyes, az egyik csúcsszámunk! Hosszú Katinka, úgy látszik, nagyon meg akarta mutatni spanyol riválisának, Mireia Belmonténak, hogy ki az úr(nő) a háznál, mert sokáig saját Európa-csúcsán belül repesztett, s végül 4:31.53 perces Európa-bajnoki csúccsal, fölényesen győzött. Bő öt másodpercet vert Belmonte Garcíára. Ha valamire ráillik az az általam nem nagyon kedvelt kifejezés, hogy erődemonstráció, akkor erre feltétlenül. Verrasztó Evelyn is kitett magáért, az ötödik legjobb idővel (4:41.15) került a középfutamba.

„Tudtam, hogy mellen úgyis utolérnek, amolyan menekülő típus vagyok, örülök, hogy bekerültem a döntőbe. Életemben nem úsztam még ilyen jól délelőtt, egyetlen célom van a döntőben, hogy megjavítsam a 4:38,5-ös egyéni csúcsomat” – mondta Verrasztó Evelyn.

Gyurta Dániel fő száma, a 100 méter férfi mell következett – igen, ezen az Eb-n itt éremesélyes olimpiai bajnokunk, mivel a 200-at kihagyja. Dani régi, jól bevált taktikáját vette elő, féltávnál még csak ötödikként fordult, de messze a leggyorsabb második ötvenet vágta ki, és a brit Adam Peaty (59.97 mp) mögött a második legjobb idővel, 1:00.13 perccel került a középdöntőbe, maga mögé utasítva a Nemzetközösségi Játékokon pár hete szédületes 200-as időt úszó Ross Murdochot (1.00.16).

„Maradt még bennem tartalék, egyáltalán nem úsztam ki magam. A középdöntőben az lesz a célom, hogy megközelítsem, esetleg megjavítsam 59.53-as országos csúcsomat, aztán majd meglátjuk, ez mire lesz elegendő a döntőben” – nyilatkozta honlapunknak a 200 mellen minden létező címet védő Gyurta.

Jó, ha félóra pihenője volt Hosszú Katinkának a 400 méter vegyes és a 200 méer hát futama között, de hát azért „Vaslady” a háromszoros világbajnoknő beceneve, hogy megoldja az efféle feladatokat. Futamát simán nyerte a német Sonnele Öztürk előtt 2:11.09 perccel, de ennél hárman is jobbat úsztak a korábbi futamban.

„A 400 méter vegyes ideje meglepett, olyan 3:35 körüli időre tippeltem, amikor célba értem. Ezek szerint még maradt bennem tartalék. A 200 háttal is elégedett vagyok, ezen a távon csak a döntőbe kerülés volt a célom, az igazi a 400 méter vegyes, ott nagyobb céljaim vannak. Shane, a férjem nem lepődött meg a 4.31-es vegyes időtől, mondta is, hogy látta, nagyon gyors vagyok. Barcelonában a vb-n délelőtt 4.32-t úsztam, úgyhogy ez most biztató” – összegzett a Vasas úszónője a hátúszás után, hiszen a vegyest követően nem volt ideje arra, hogy még interjút is adjon

50 méter pillangón Cseh László csak bemelegített a 100 méter pillangóra, s tette ezt olyan jól, hogy futamában harmadikként végezve összesítésben 10. lett a 23.73 mp-es idejével, bejutott a középdöntőbe. Takács Krisztiánnak (24.27), Pulai Bencének (24.41) és Holoda Péternek (24.66) ugyanez nem sikerült.

„Elégedett vagyok az időeredményemmel, úsztam egy jót, a középfutamban is erre törekszem. Majd kiderül, mindez mire elég” – jegyezte meg a 11-szeres Európa-bajnok Cseh.

Este 18.07 órától így következnek a számok:

18.07: 400 m férfi gyors döntő (Kis Gergő)
18.14: 50 m női pillangó, középdöntő
18.21: 100 m férfi hát, középdöntő (Balog Gábor, Bernek Péter)
18.36: 400 m női vegyes, döntő: (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn)
18.44: 100 m férfi mell, középdöntő (Gyurta Dániel)
18.52: 200 m női hát, középdöntő (Hosszú Katinka)
19.02: 50 m férfi pillangó, középdöntő (Cseh László)
19.16: 4×100 m női gyorsváltó
19.22: 4×100 m férfi gyorsváltó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.