Így hullott Vajda Attila ölébe a bronzérem

A brazil kenus, Isaquias Queiroz Dos Santos az élen egy méterrel a cél előtt borult be a moszkvai vb-n. Videó.

2014. 08. 12. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők egyik legérdekesebb kajak-kenus döntője volt a hét végi moszkvai világbajnokságon a kenu egyesek ezer méteres versenye. A brazil Isaquias Queiroz Dos Santos – csakúgy, mint férfi kajak páros ötszázon Dombi Rudolf – a megtévesztő bójasor miatt a szükségesnél hamarabb rúgta be a hajóját a cél előtt. Ráadásul olyan szerencsétlenül, hogy be is borult.

A szabályok szerint úgy kell elérni a képzeletbeli célvonalat, hogy a versenyző még a hajóban legyen (még ha a megkezdett mozdulatsora egyértelműen borulásba is torkollik). Szegény Dos Santos néhány centi híján elmaradt ettől a feltételről, s győzelem helyett kizárták. A negyedikként célba ért Vajda Attila ennek köszönhette a bronzérmét. (A borulás a videón 5:14-nél.)

Ám Dos Santosszal kapcsolatban más kérdés is felvetődik. Egyrészt furcsa technikával, a társakhoz képest sokkal nagyobb csapásszámmal kenuzik, másrészt még csak húszéves, tehát fejlődőképes, így a 2016-os olimpiának, amit ráadásul számára hazai pályán rendeznek meg, ő az egyik, ha nem a legnagyobb esélyese.
Vaskuti István olimpiai és tízszeres világbajnokhoz, a nemzetközi szövetség első alelnökéhez fordultunk szakvéleményért.

„Így van, a brazil fiú egészen redukált mozgással, sprintereket idéző technikával evez ezer méteren is. Abban, hogy ezt végig bírta, jelentős szerepe volt az erős hátszélnek is. Ám a feltűnését mégsem szabad ennyivel elintézni. Az a spanyol szakember az edzője, aki korábban az athéni olimpia bajnokát, David Calt is éveken át felkészítette. Megszállott edző, aki valószínűleg igyekszik kidolgozni egy olyan minimális stílust, amivel még éppen végig lehet lapátolni az ezer métert. S ne feledjük el, Dos Santos még csak húsz éves, így az idő neki dolgozik. Bizony, az esélyesek között kell vele számolni a Rio de Janeiro-i olimpián, ahol ráadásul a szeles, hullámos pályán előny élvez a vetélytársaival szemben, mert nap nap mint nap a helyszínen tud gyakorolni” – osztotta meg az észrevételeit velünk Vaskuti István.

Hozzátéve, Vajda Attilát hiba lenne leírni, olimpiai bajnokunk ugyan már 31 éves, de számtalanszor bizonyította, hogy újra és újra képes visszakapaszkodni a csúcsra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.