Kizárások az ifjúsági olimpián az ebola miatt

Két guineai és egy libériai sportoló nem indulhat, Sierra Leone és Nigéria már visszalépett a szerepléstől Nankingban.

2014. 08. 15. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOB a Nyugat-Afrikában terjedő ebolajárvány miatt hozott rendkívüli intézkedéseket: ketten úszásban, egy sportoló pedig cselgáncsban nem méretheti meg magát az ifjúsági olimpián. A közlemény nem tér ki arra, hogy pontosan kikről van szó, de hírek szerint a guineai cselgáncsozó Mamadama Bangourát, az ugyancsak Guineából érkezett úszó Alhoussene Syllát, valamint a libériai úszó Momodu Sombait érinti a döntés. Az ebola által fertőzött országok közül előbb Sierra Leone, majd Nigéria már visszalépett a szerepléstől a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon, miután véleményük szerint a NOB túlságosan is megnehezítette számukra a felkészülést és a versenyzést, attól tartva, hogy más olimpikonok, illetve küldöttségek tagjai elkapják a fertőzést.

„Az egészségügyi szervezetek biztosítottak arról, hogy konkrét gyanús eset nem történt, a fertőzés kockázata nagyon valószínűtlen” – írta a NOB, s hozzátette, a nyugat-afrikai régióból érkezett versenyzők jogainak tiszteletben tartása mellett dolgozták ki a mostani intézkedést. A döntést a NOB közlése szerint a nankingi szervezőbizottsággal közösen és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsainak megfelelően hozták meg, a nyugat-afrikai országokból érkező versenyzőket pedig vizsgálatnak vetik alá. „Sajnáljuk, hogy emiatt a fiatal sportolók közül néhányan kétszer is szenvednek, egyrészt a hazájukban tomboló járvány miatt, másrészt azért, mert nem versenyezhetnek majd az ifjúsági olimpián” – áll a közleményben.

A négy országban összesen több mint ezren haltak már meg ebolában, és mivel a tudomány jelenlegi állása szerint nincs rá gyógymód, a fertőzötteknek csak negyven százalék esélyük van a túlélésre. A járvány további sportvonatkozása, hogy biztonsági okokból a labdarúgó Afrika-kupa selejtezőit sem rendezhetik meg az érintett országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.