Kondás Elemér játékot ígér, nem bunkerfocit

Szakály Péter elutazott Boriszovba, Rene Mihelic és Kulcsár Tamás itthon maradt a DVSC különítményéből.

Ch. Gáll András
2014. 08. 05. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libabőrös lesz a hátunk, ha felidézzük a múlt keddi, a Nagyerdei Stadionban lejátszott Debrecen–BATE Boriszov harmadik fordulóbeli BL-selejtező mérkőzés első negyedóráját. Konzervatív becslés szerint négy gólt rúghattak volna a fehérorosz támadók, leginkább a két Volodko, Alekszandr és Makszim, még szerencse, hogy a második félidőre kissé kifulladt Alekszandr Jermakovics edző legénysége, és Ibrahim Sidibe büntetőjével sikerült kicsikarni az 1-0-s hazai győzelmet.


„Való igaz, problémák vannak a csapat erőnlétével, az utolsó három mérkőzésünkön mindig remekeltünk az első félidőben, hogy aztán a hajrára elfogyjon az erőnk” – ismerte el Jermakovics mester a Football.by fehérorosz szakportál újságírójának, de utána hozzátette: „Kedd este ki akarjuk elégíteni a szurkolóink igényeit, s ez csak úgy lehetséges, ha gólokat rúgunk. Ez a szándékunk s természetesen a továbbjutás. Láttam az ellenfelünk legutóbbi bajnokiját, de túl sok következtetést nem tudtam levonni belőle, mert csupán Bódi és Volas játszott azok közül, akik múlt kedden ellenünk ott voltak a kezdő tizenegyben. A Debrecen minden bizonnyal védekezésre rendezkedik be, s kontrákkal akar zavarba hozni minket, de mi mindenre felkészültünk. Kreatív futballra lesz szükség, ezért előtérbe kerül a szerb U21-es válogatottban is megfordult Filip Mladenovics játéka.”

A kreatív futball Szakály Péteréktől sem lenne hátrány még idegenben sem. S hogy miért említjük a csapatkapitányt? Mert ugyan könnyebben megsérült a BATE elleni első mérkőzésen, s kihagyta a pénteki 1-0-s vereséget az MTK-tól, de ma este számít a játékára Kondás Elemér vezetőedző.

„Nem rendezkedünk be bunkerfutballra, mert tudjuk, hogy kizárólag védekezéssel nem érhetünk célt. Gólszerzésre fogunk törekedni, mert idegenben nagyon sokat ér egy találat” – mondta Kondás a tegnap reggeli elutazás előtt a debreceni repülőtéren a Dehir.hu-nak.

Másfél órával később meg is érkezett a csapat Boriszovba, egyik kulcsembere, a szlovén Rene Mihelic nélkül, akinek – Szakállyal ellentétben – nem jött rendbe a sérülése. Kulcsár Tamás is itthonról nézi a visszavágót, de ő még korábban sérült meg.

Hétfőn este edzést tartott a Loki a Nagyerdei Stadionhoz hasonlóan vadonatúj Boriszov Arénában. Maga a 180 ezres város nem messze fekszik Minszktől, a Berezina folyó partján. Történelmi helyről beszélünk, Boriszov térségében valósította meg Napóleon serege, a Grand Armée (illetve annak maradéka) az 1812-es dicstelen oroszországi hadjáratot lezáró átkelését a jeges Berezinán, négy november végi napon. A hadi história egyik legbámulatosabb evakuációs manőverében ugyan odaveszett több tízezer francia katona – és durván ugyanannyi orosz –, de a császár és seregének zöme megmenekült.

Ha ugyanígy járna a Loki ma este – persze veszteségek nélkül –, akkor Boriszov és a Berezina a magyar történelembe is bevonulna.

A sportba, nem a hadiba.

BATE Boriszov–DVSC 19.30 (Duna TV)
v.: Johannesson (svéd)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.