Megvan az első olimpiai aranyunk Nankingban!

Az ifjúsági ötkarikás játékokon Szilágyi Liliána nyerte meg a 200 méteres pillangóúszást.

FT
2014. 08. 18. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megszületett a magyar küldöttség első érme, rögtön egy arany a nankingi ifjúsági olimpián: Szilágyi Liliána a 200 méteres pillangóúszásban bizonyult a legjobbnak. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője 2:06.59 perces időeredménnyel, óriási fölénnyel nyerte a döntőt, amelynek másik magyar résztvevője, Sebestyén Dalma ötödik lett 2:10.34-gyel.

Szilágyi Liliána remek rajtot követően az első százon fej-fej mellett haladt a hazai medencében úszó Csanggal, Lilu a táv felétől azonban fokozatosan távolodott a kínai lánytól, majd magabiztos győzelmet aratott. Az aranyérmet a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, Schmitt Pál akasztott a nyakába.

Sebestyén Dalma nem sokat pihent, csakhamar indították az 50 méteres mellúszás döntő futamát, melyben szintén két magyar lánynak szurkolhattunk. A litván világranglista-vezető, Londonban már olimpiai bajnok (!) Ruta Meilutyte ezúttal is bomba formát mutatott, győzelméhez nem fért kétség, a dobogóra azonban újra felállhatott egy magyar versenyző Sztankovics Anna személyében, aki bronzéremmel térhet haza. Sebestyén Dalma nyolcadik lett.

Kenderesi Tamás a 100 méteres pillangóúszás középdöntőjéből a 6. idővel került a keddi fináléba.

Az ifi Európa-bajnok Szilágyi Liliána a 2012-es londoni olimpián a magyar csapat legfiatalabb tagja volt. Édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon úszó, nagyapja pedig az éppen egy éve elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Szilágyi Liliána a magyar sport hetedik ifjúsági olimpiai bajnoka lett, az első játékokon, 2010-ben Szingapúrban Kapás Boglárka (úszás, 200 m pillangó és 400 m gyors), Bernek Péter (úszás, 200 m hát), Biczó Bence (úszás, 200 m pillangó), Farkasdi Ramóna (kajak-kenu, női sprint egyes), Tótka Sándor (kajak-kenu, férfi sprint egyes) és Dudás Eszter (triatlon, vegyes csapat, a nemzetek vegyes csapatának tagjaként) állhatott a dobogó legfelső fokára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.