időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nicsak, a sakkozók is sportolók!

Novák Miklós
2014.08.15. 06:03

Válogatottmelegítő, mosolygós tekintetek – kép, ahogy a királyi játék legjobbjait csak különleges alkalmakkor látjuk.

Számos sztereotípia tapad a sakkozókhoz. Bogarasak, külön világban élnek, amolyan „okostojások”, s nem is igazi sportolók.

Nos, íme egy kép (Polgár Judit Facebook-oldala a forrás), ami minderre cáfolatul szolgál. A tromsői sakkolimpián ezüstérmes magyar csapatról készült (balról jobbra: Horváth Tamás szövetségi Tamás, Rapport Richárd, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba és Lékó Péter). A nagymesterek büszkén, egyenmelegítőben feszítenek, s láthatóan majd szétfeszíti őket a boldogság.

A kép valóban kuriózum a maga nevében. Lékó Pétert szinte kizárólag öltönyben és nyakkendőben, Polgár Juditot elegáns kosztümben láthatjuk, a csupán 18 éves Rapport Richárd az öltözködésben és a hajviseletben is követi a kamaszos irányzatot, Almási Zoltán és Balogh Csaba pedig az átlagember ruházatát részesíti előnyben.

De lám, a katartikus pillanatok mindenkiből őszinte, mélyen rejlő érzéseket csalnak elő. Örömteli látni, hogy a visszavonulását két nappal ezelőtt bejelentett Polgár Judit boldogan nevet, a kezében vörös rózsa, amelyet talán férjétől, a csapatvezető Font Gusztávtól kapott.

A sakk Magyarországon az elmúlt harminc évben sokat, a kelleténél sokkal többet vesztett a népszerűségéből. A 177 induló között kivívott olimpiai ezüst a bizonyíték arra, hogy Magyarországon még mindig gazdag tartalékokkal rendelkezik.

Csak így tovább!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.