Nicsak, a sakkozók is sportolók!

Válogatottmelegítő, mosolygós tekintetek – kép, ahogy a királyi játék legjobbjait csak különleges alkalmakkor látjuk.

2014. 08. 15. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos sztereotípia tapad a sakkozókhoz. Bogarasak, külön világban élnek, amolyan „okostojások”, s nem is igazi sportolók.

Nos, íme egy kép (Polgár Judit Facebook-oldala a forrás), ami minderre cáfolatul szolgál. A tromsői sakkolimpián ezüstérmes magyar csapat ról készült (balról jobbra: Horváth Tamás szövetségi Tamás, Rapport Richárd, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba és Lékó Péter). A nagymesterek büszkén, egyenmelegítőben feszítenek, s láthatóan majd szétfeszíti őket a boldogság.

A kép valóban kuriózum a maga nevében. Lékó Pétert szinte kizárólag öltönyben és nyakkendőben, Polgár Juditot elegáns kosztümben láthatjuk, a csupán 18 éves Rapport Richárd az öltözködésben és a hajviseletben is követi a kamaszos irányzatot, Almási Zoltán és Balogh Csaba pedig az átlagember ruházatát részesíti előnyben.

De lám, a katartikus pillanatok mindenkiből őszinte, mélyen rejlő érzéseket csalnak elő. Örömteli látni, hogy a visszavonulását két nappal ezelőtt bejelentett Polgár Judit boldogan nevet, a kezében vörös rózsa, amelyet talán férjétől, a csapatvezető Font Gusztávtól kapott.

A sakk Magyarországon az elmúlt harminc évben sokat, a kelleténél sokkal többet vesztett a népszerűségéből. A 177 induló között kivívott olimpiai ezüst a bizonyíték arra, hogy Magyarországon még mindig gazdag tartalékokkal rendelkezik.

Csak így tovább!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.