Olimpiai ezüstérmesünk lemaradt az Eb-döntőről

Kővágó Zoltán a diszkoszvetés selejtezőjében az A csoportban hatodik lett, ezzel nem került be a tizenkettőbe.

2014. 08. 12. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zürichben megkezdődött az atlétikai Európa-bajnokság, s ugyan „fő” számunkban, férfi-kalapácsvetésben az olimpiai bajnok, címvédő Pars Krisztiánt először csak a csütörtöki selejtezőben láthatjuk – a döntőt szombaton 15 órakor rendezik –, a sportág szentélyének számító Letzigrund Stadionban már kedden bizakodva figyeltünk a dobókörre. Az előző, 2012-ben Helsinkiben rendezett Eb-n athéni olimpiai ezüstérmesünk, Kővágó Zoltán 66,42 méteres eredménnyel a dobogó harmadik fokára állhatott, ám a londoni ötkarikás játékokra már nem utazhatott el, s ezt szinte az indulás előtt tudta meg. A magyar szövetség hiába állt ki mellette, két évre eltiltották; a vád szerint még 2011-ben elmulasztott egy ellenőrzést. A több mint zavaros történetben 2011. augusztus 8-án és 12-én is negatív mintát adott, 11-én azonban nem találta meg egy osztrák ellenőr

A Szolnoki Honvéd SE 35 éves versenyzőjének az egyéni csúcsa még fénykorából, 2006-ból 69,95 méter, amely már beláthatatlan távolság számára, de a visszatérése nem alakult rosszul: júliusban megnyerte a Gyulai-emlékversenyt (64,72), győzött Linzben (65,82), és a magyar bajnokságon is 62 méter fölé jutott (62,66). Zürichben a selejtezőszintet 64 méternél húzták meg, de tizenketten ettől függetlenül bejuthattak a döntőbe. Az A csoportban a németek regnáló olimpiai bajnoka, a nem mellesleg vb- és Eb-címvédő Robert Harting nem vacakolt sokat, elsőre 67,01 métert dobott, de a pekingi ötkarikás játékokon győztes észt Gerd Kanternek is elég volt egy kísérlet, amely után 65,79-nél landolt a diszkosza. Kővágó 59,72-vel nyitott, ami semmit sem ért volna, a második sorozatban azonban 61,14-re javított, és ezzel feljött a hatodik helyre. A harmadik kísérlete érvénytelen lett, de a hatodik helyét megtarthatta, és kezdhetett drukkolni, hogy a B csoportból legfeljebb hatan dobják túl. „Ilyeneket szoktam dobni az első három sorozatban, de ennél azért jobb formában vagyok” – nyilatkozta tömören Kővágó Zoltán az MTI tudósítójának.

A 2000-ben és 2004-ben olimpiai bajnok, immár 42 éves Virgilijus Aleknának viszont nem kellett rágnia a körmeit, mert 59,35-tel a tizenkettedik helyen zárt. Lemondhatott a finálés szereplésről a horvát színekben versenyző, 36 éves Varga Roland is, aki 2001-ben még a magyar válogatott tagjaként volt vb-hetedik. Ezúttal 59,94 méterrel tizedik lett a csoportban.

A B csoportban ott volt a Zürichbe menedzselési szándékkal kivitt junior-Európa-bajnok, mindössze 19 éves Szikszai Róbert is, akinek egyéni csúcsa, egyben idei legjobbja 63,20 méter, és az A csoportban történteket látva akár ő is megcélozhatta a döntőt. Ám végül Kővágó sem jutott be a fináléba, mert a nyolcadik helyen végző svéd Axel Härstedt is 61,51 méteres eredményt ért el. S az utolsó, 12. helyen ő jutott be a döntőbe. Kővágó a végelszámolásnál a 14. lett, Szikszainak nem volt érvényes kísérlete

Férfi tízpróbában a 37 évesen a mezőny rangidősének számító, 2005-ben vb-bronzérmes Zsivoczky Attila, aki sorozatos sérülései miatt 2010-ben egyszer már visszavonult, öt szám után a 20. helyen áll. Férfi 400 méter gáton Koroknai Máté bravúros teljesítménnyel, 50,33 másodperces egyéni csúccsal bejutott az elődöntőbe, testvére, Tibor kiesett az előfutamok során. Férfi 400-on Móricz Bálint az előfutamában búcsúzott, 3000 méter akadályon Minczér Albert nem tudott fináléba jutni az elődöntőből, amit azonban tőle nem is várhattunk el.

Férfi 800 méteren Kazi Tamás bejutott az elődöntőbe. Futamában az élre állt, a második kör közepéig vezette a mezőnyt, aztán hárman is elmentek mellett, s őket a hajrában sem tudta befogni, azaz helyezéssel nem sikerült továbbjutnia. További négy futó idővel kerülhetett a szerda esti elődöntőbe, és Kazinak az 1:48.05 perces eredménye ehhez elégnek bizonyult. A női 10 000 méter döntőjében Papp Krisztina a dicséretes kilencedik helyet szerezte meg, Erdélyi Zsófia 21. lett. A női távolugrás selejtezőjéből Schmelcz Fanni nem jutott be a döntőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.