Oxigénpalack nélkül a világ tetején, 17 nap alatt

A nagyváradi hegymászó oxigénpalack nélkül mászta meg Suhajda Szilárddal együtt a Broad Peak hegycsúcsot.

KG
2014. 08. 04. 21:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nehéz hegy a Broad Peak, de végig jó időnk volt, és fizikailag is nagyon jó kondícióban voltunk a mászás alatt, így a csúcsot összesen 17 nap alatt, jó tempóban sikerült meghódítani” – mondta el az MTI-nek Varga Csaba hétfőn, miután gépe landolt a ferihegyi repülőtéren.

Varga Csaba felidézte, hogy július 6-án érték el a 4950 méteren fekvő alaptábort, majd július 23-án, a friss hó miatt elég nehéz körülmények között mászták meg a 8051 méter magas csúcsot. Varga Csaba szerint minden 8000 méteres hegy meghódítása nagy feladat. „Itt főleg az volt a nehéz, hogy miután elértük a 7800 méteres magasságot, egy hegygerincen keresztül még hosszan kellett mászni több emelkedőn és lejtőn keresztül felfelé. Van, ahol nagyon keskeny az út, és emiatt elég veszélyes volt” – hangsúlyozta.

A hegymászó elmondta: a 7050 méteren elhelyezkedő 3-as táborból indított csúcstámadás közben nehézséget jelentett, hogy a frissen leesett hó elfedte az utat, és kötelek sem voltak kifeszítve, ezért a bolgárokkal, a németekkel és a lengyelekkel együtt egy nagy csapatot alkotva közös erővel taposták ki az utat a veszélyesebb részeken. „Velük az alaptáborban találkoztunk, ahova mi érkeztünk meg utolsóként, és ehhez képest az elsők között értünk fel a hegycsúcsra” – tette hozzá a hegymászó.

A Broad Peaket július 23-án, helyi idő szerint kora délután érték el hat másik hegymászóval együtt. „Fent, a hegycsúcson majdnem egy órát töltöttünk el, fotózgattunk, videókat készítettünk és gyönyörködtünk a kilátásban” – jegyezte meg.

A hegymászó, aki immár második 8000-es csúcsát hódította meg, azt is elmondta, hogy az expedíció jó felkészülést jelent egy másik hasonlóan magas hegy megmászására. Támogatástól is függ, de Varga Csaba jövőbeli tervei között szerepel a K2 meghódítása, amelyre még nem jutott fel magyar hegymászó.

A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot, amely az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.