Pars Krisztián óriási dobással nyerte meg az Eb-t

Olimpiai bajnokunk 82,69 méterre hajította a kalapácsot Zürichiben, s megvédte címét.

2014. 08. 16. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-n csütörtökön még nem egészen úgy alakult a férfi kalapácsvetés selejtezője, ahogy reméltük. A világranglistát 82,49 méterrel vezető Pars Krisztián az A csoportban 74,44-es dobással kezdett, majd két érvénytelen kísérlete volt, így nem tudta teljesíteni a 75 méteres kvalifikációs szintet, és a csoportjában csupán ötödik lett. A Letzigrund Stadionban ezután a B csoportban szerencsére csak négyen dobtak nagyobbat olimpiai bajnokunknál, aki így a kilencedik helyen bekerült a tizenkettes döntőbe. Ám amíg ez kiderült, feszült várakozással telt az idő számára.

A világranglistán Pars Krisztián mögött a regnáló világbajnok lengyel Pawel Fajdek áll 82,37-tel – Pars tavaly a moszkvai vb-n ezüstérmes lett –, s mivel kontinensünkről kettőjükön kívül idén senki más nem jutott 80 méter fölé, előzetesen páros meccsre volt kilátás az aranyért. Az európai ranglista harmadik helyét a fehérorosz Pavel Krivickij foglalta el 79,21-gyel. Mindazonáltal a döntő mezőnye igazán parádés volt, Pars mellett további két olimpiai bajnokkal: a szlovén Primoz Kozmust 2008-ban, Pekingben, a lengyel Szymon Ziolkowskit még 2000-ben, Sydney-ben koronázták meg, de az Eb előtt idén csak 77,44 méterig, illetve 76,58-ig jutottak. S amit még rögzíthettünk: címvédőként Pars állt a dobókörbe, a 2012-es Eb-n Helsinkiben pedig 79,72 méter is elég volt az elsőséghez.

Kozmus a döntő első dobójaként rögtön megjavította az idei legjobbját, de csak egy centivel, 77,45-re, Ziolkowski 75,71-gyel nyitott, Fajdek pedig belevágta a kalapácsot a hálóba. Pars 78,11-ig hajította a szert, az élre állt, és mivel ő volt az utolsó dobó, vezetett is az első kör után. Ám a másodikban Fajdek 78,48-at dobott, immár nála volt az előny. Versenyzőnk második dobásánál a kalapácsa nyele hozzáért a hálóhoz, de így is 78,45-öt ért el, azaz három centivel szorult a szemüveges, szakállas lengyel mögé. A bronzérmes pozíciót Kozmus foglalta el, aki időközben egy centit javított (77,46), s azzal kiegyeztünk, ha ebben az ütemben araszol előre.

A harmadik sorozatban Fajdek 80 méter fölé dobta a kalapácsot, de mivel hozzáért a dobókör pereméhez – „belépett” –, a bírók érvénytelennek minősítették a kísérletét. Parsnak viszont a harmadik dobása szenzációsan sikerült, 82,18 méteres lett! Már amikor elhagyta a kezét a kalapács, érezte, hogy messzire száll, „jó, jó!”, üvöltötte, és bizony az lett, világversenyen még soha nem volt ilyen hatalmas dobása. (A londoni olimpián 80,59-cel győzött.)

Pars a negyedik sorozatban 78,36-os, az ötödikben 81,69-es eredményt jegyzett, Fajdek negyedik kísérlete érvénytelen lett, az ötödik dobása után azonban ő is diadalmasan üvöltött. Szerencsére „csak” 82,05 méteres lett, tizenhárom centivel maradt versenyzőnk mögött. Ám a hatodik sorozat még hátra volt, nem nyugodhattunk meg. Ám Fajdek utolsó nekiveselkedése csak egy elrontott dobást eredményezett, s abban a szempillantásban Pars Krisztián már ünnepelhette volna azt, hogy 2012 után 2014-ben is megnyerte az Európa-bajnokságot. Ám a slusszpoén még hátra volt: neki a hatodik dobása 82,69 méter lett, élete legjobbja, a világ idei legjobbja! Még Fajdek is tapsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.