Risztov megcsípte a negyedik helyet

Risztov Éva egy negyedik, Gyurta Gergely egy ötödik helyet szerzett csütörtökön a berlini úszó-Európa-bajnokságon.

KG
2014. 08. 14. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyéni indításos, 22 főt felvonultató viadalon, amelyben a rajthelyről percenként követték egymást a résztvevők, a szerdán az olimpiai távú 10 kilométeren Eb-ezüstérmes Risztov sokáig dobogós pozíciót foglalt el, végül azonban a hazaiak versenyzőjén kívül még ketten – a 10 kilométeres táv nyitónapi Európa-bajnoka, a holland Sharon van Rouwendaal és a spanyol Mireia Belmonte – is jobb idővel érkeztek célba. A magyar versenyző mögé szorult ugyanakkor a szám Európa-bajnoki címvédője, az olasz Rachele Bruni. Az 5 kilométer másik magyarja, Szilágyi Nikolett tizenegyedik helyen végzett.

Gyurta rögtön az élre állt, hogy a vízi csatározást elkerülve nyugodtan saját iramát úszhassa, ám a többiek is vele tartottak, az üldözőboly legjobbjai egy-két testhossznyi távolságból követték. Az első – 2500 méteres – kör megtétele után nem változott a helyzet, ahogy féltávnál is Gyurta vezetett, s később is ő diktálta a tempót. A harmadik körben azonban elébe vágott a francia Axel Reymond, s bár Gyurta nem szakadt le, többen is megelőzték. A hajrában már nem tudott javítani, s végül – a kontinensviadal honlapja szerint – tizedikként érkezett célba.

„Meg kellett próbálnom ezt is, majd az edzőimmel elemezzük, mit láttak ők kintről, és mit én bentről – mondta a versenyt követően Gyurta Gergely. – A visszafelé vezető szakasz különösen rossz volt, fújt a szél, a hullámok miatt nem tudtam úgy úszni, ahogy szoktam, de ettől még az első hét és fél kilométer úgy sikerült, ahogy terveztük. Az utolsó kör nem, viszont ebből is lehet tanulni. Elképesztő volt a tempó, még ezt is szoknom kell ahhoz, hogy eredményesebb lehessek.”

Az Eb-aranyat a holland Ferry Weertman szerezte meg az olimpiai ezüstérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok német Thomas Lurz és a vb-harmadik orosz Jevgenyij Dratcev előtt. A nyitónapon 5 kilométeren tizennegyedik Papp Márknak csütörtökön a tizenhetedik, a szerdán tizenegyedik Rákos Patriknak pedig – a versenybíróság által módosított végső sorrend szerint – nem a huszonötödik, hanem a huszonhatodik hely jutott.

A folytatásban, a kora délutáni programban a nők 5 kilométeres viadala következik két magyarral, a 10 kilométeren ezüstérmes Risztov Évával, valamint Szilágyi Nikolettel.

1. Isabelle Harle (Németország) 57:55,7 perc
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 58:29,9
3. Mireia Garcia Belmonte (Spanyolország) 58:41,4
4. RISZTOV ÉVA 58:48,7
11. SZILÁGYI NIKOLETT 1.00:46,9 óra

1. Ferry Weertman (Hollandia) 1.49:56,2 óra
2. Thomas Lurz (Németország) 1.49:59,0
3. Jevgenyij Dratcev (Oroszország) 1.50:00,6
10. GYURTA GERGELY 1.50:08,0
17. PAPP MÁRK 1.50:14,3
26. RÁKOS PATRIK 1.52:01,2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.