Világbotrány után világcsúcs

Hétpróbában Krizsán Xénia 9., Zsivoczky-Farkas Györgyi 10. lett, a kalapácsvető Orbán Éván kifogtak az elemek.

2014. 08. 15. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy még csütörtökön a férfi 3000 méteres akadályfutás döntőjében a kétszeres olimpiai ezüstérmes francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad már a célegyenes elején elkezdett ünnepelni, levette a mezét, a fogai közé szorítva futott vele, s ha nem is szándékosan, de mégiscsak megalázta a versenyzőtársait, amiért kizárták – hivatalosan: vétett az „öltözködési szabályok” ellen –, pénteken a franciák Yohann Dinizre (nyitóképünkön) büszkék lehettek. Az 50 km-es gyaloglás eddigi kétszeres Európa-bajnoka hatalmas, 3:32:33 órás világcsúccsal szerezte meg a harmadik Eb-aranyát. A régi rekord 3:34:14 óra volt, ezt még 2008-ban, Csebokszariban gyalogolta hazai pályán az orosz Gyenyisz Nizsegorodov. A már 36 éves Diniz időeredménye még jobb is lehetett volna annál, amit elért, mert ő is jóval a cél előtt elkezdett ünnepelni – de neki volt annyi sütnivalója, hogy a mezét ne kapja le magáról

A női súlylökés zuhogó esőben rendezett selejtezőjéből Márton Anita – az idei fedett pályás világbajnokság hatodik helyezettje – 17,36-os eredményével a hatodik helyen került be a döntőbe, s kijelentette, hogy a fináléban az országos csúcs megdöntése a célja: „Fedett pályán már megdobtam a 18,63-at, most szeretném ezt szabadtéren is megtenni.” (Az országos csúcsot Horváth Viktória 1987 óta tartja 18,62-vel.) A női magasugrás selejtezőjében Szabó Barbara 1,75 méteren kezdett, ezt és az 1,80-at elsőre, az 1,85-öt másodikra vitte. Az 1,89-en viszont mindhárom kísérlete érvénytelen volt. A fináléról meglehetősen bosszantó módon maradt le, mert később kiderült, hogy az 1,85-tel bekerülhetett volna a döntőbe, ha elsőre átugorja. Női hétpróbában Krizsán Xénia a kilencedik, Zsivoczky-Farkas Györgyi a tizedik helyen végzett, s az nagy bravúr, hogy huszonnégy induló között mindkét versenyzőnk beverekedte magát az első tízbe.

A női kalapácsvetés döntőjében ott volt Orbán Éva is, aki a selejtezőben 70,48 métert dobott, és ezzel a hetedik helyen került be a kontinens legjobb tizenkét versenyzője közé. A VEDAC atlétája tavaly várakozáson felül szerepelve nyolcadikként zárta a moszkvai világbajnokságot, s az egyéni csúcsok, valamint az idei eredmények alapján most is a nyolcba kerülést tűzhette ki célként. Orbán legjobbja 73,44, idén 72,49-ig jutott; s csak viszonyításként: a világcsúcsot a német Betty Heidler 79,42-vel tartja, ebben az évben pedig az Eb előtt a lengyel Anita Wlodarczik vezette a ranglistát 78,17-tel. Ám a döntő ideje alatt is rákezdett az eső, a dobókör víz alá került, s a versenyzők nehezen, vagy sehogyan sem birkóztak meg az irreális körülményekkel. Sajnos Orbán Éva az utóbbiak közé tartozott, mert a három kísérlete egyike sem lett érvényes, így a nyolc között nem folytathatta.

„Nem tudok igazából mit mondani, én rontottam el. Már a selejtező is necces volt, ott is elrontottam az első két dobásom, ez is visszaütött” – mondta Orbán Éva az MTI helyszíni tudósítójának, nem keresve kifogást.

Nem volt lemérhető dobása az orosz Anna Bulgakovának sem, mindketten a 11-12. helyen zártak. Wlodarczik is két érvénytelen kísérlettel kezdett, őt is megcsapta a kiesés szele, harmadikra aztán 75,88 métert ért el, és ezzel az élre is ugrott. Megjegyzendő, hogy a nyolc közé kerüléshez 67,39 méter is elegendő volt.  Wlodarczik viszont végül nagyon belejött, 78,76 méteres eredménnyel nyerte meg az Eb-t! Heidler ugyanakkor 72,39-cel csak ötödik lett, neki nem feküdt a vizes dobókör

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.