Xavi nem lesz többé válogatott

Lemondta a válogatottságot Xavi, az FC Barcelona világ- és Európa-bajnok futballistája.

WL
2014. 08. 05. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 34 éves középpályás kedden jelentette be, hogy 133 fellépéssel a háta mögött befejezi karrierjét a nemzeti csapatban.

„Köszönettel tartozom ezekért az évekért, fantasztikus időszak volt” – nyilatkozta a játékmester, aki a mezőnyjátékosok közül a legtöbbször szerepelt a spanyol nemzeti tizenegyben, az örökrangsorban egyedül a kapus, Iker Casillas (156) előzi meg.

A kiváló labdarúgó elmondta, az elmúlt szezonban rendkívül nagyot csalódott, ugyanis meglátása szerint sem klubcsapatának, sem a válogatottnak nem tudott hasznára válni. Ugyanakkor köszönetet mondott Luis Enriquének, a Barca új vezetőedzőjének, aki rábeszélte a maradásra és elhitette vele, hogy továbbra is fontos tagja lehet az együttesnek.

„Szeretném kifejezni a nagyrabecsülésemet egy fantasztikus játékos iránt. Egy különleges futballistát veszített el a nemzeti csapat, akihez nehéz hasonlót találni. Ő volt a kulcsa annak a játékstílusnak, amely annyi sikert hozott nekünk. A pályán és azon kívül egyaránt hiányozni fog nekünk” – reagált Xavi bejelentésére Vicente Del Bosque szövetségi kapitány.

A gránátvörös-kékekkel többek között hét bajnoki címet és három Bajnokok Ligáját nyert játékos 2000 novemberében a hollandok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be a spanyol válogatottban, négy világbajnokságon és három Európa-bajnokságon képviselte hazáját, 133 mérkőzéséből 100 alkalommal győztesen hagyta el a pályát. 2008-ban az osztrák–svájci közös rendezésű kontinensviadalon, két évvel később a dél-afrikai világbajnokságon, majd tavalyelőtt az ukrán–lengyel Eb-n is aranyérmet szerzett a spanyol válogatottal.

Utolsó mérkőzését a brazíliai világbajnokságon játszotta, ahol a spanyolok címvédőként az első csoportmérkőzésen 5-1-es vereséget szenvedtek a későbbi bronzérmes hollandoktól. Xavi ezt követően a chileiek és az ausztrálok elleni összecsapáson nem lépett pályára, a spanyolok pedig csoportharmadikként búcsúztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.