Görbiczék csodakapusuk nélkül is éhesek és favoritok

Katrine Lunde tavaszra babát vár, a Győri Audi ETO pedig ugyanekkorra címvédést a BL-ben.

Ch. Gáll András
2014. 10. 19. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A posztjára igazolt horvát Jelena Grubisic a rajton egykori klubja, a Lokomotiva Zagreb ellen helyettesítheti, de aligha pótolhatja a norvég klasszist. Sőt, hiányozni fog a Katarina Bulatovic távozása miatt szerződtetett Susann Müller is, aki a csütörtöki edzésen ujjtörést szenvedett a lövő kezén, ezért három hétig rögzítést kap, addig biztosan nem játszhat.

A győzelem persze így is kötelező vasárnap a zágrábi vendég ellen, hisz a nyáron jelentősen átalakult keret mostanra összeérhetett. Az ETO erejéhez, potenciáljához mérten szinte sértéssel ér fel a továbbjutási esélyeket latolgatni, annál is inkább, mert idénre „lötyögősebbé” vált a női BL lebonyolítási rendje. A négy négyes csoportból három-három csapat lép tovább, az AB és a CD ágon így hat-hat rivális játszik majd úgy, hogy eredményeit magával viszi, ezt a fázist követik a kieséses rendszerű negyeddöntők, végül a Final Four, ismét Budapesten. A címvédő az A kvartettben a Lokomotiva Zagreb és a svéd Sävehof ellen is toronymagas favorit, leginkább a Viborggal gyűlhet meg a baja, bár a dánok is már csak három légióst foglalkoztatnak: a brazil kapust, Massont, a svéd Gulldént és a szerb Damnjanovicot.

A második csoportkörben a norvég Larvik és a Nagybánya a két fő veszélyforrás, a túloldalról pedig a két délszláv nagyvad, a Buducnost Podgorica és a Vardar Szkopje biztos negyeddöntő-várományos. Őket ebben az egyenes kieséses párharcban még el kellene kerülni, aztán a négy között, a Final Fourban már úgysem lehet. Bár a podgoricaiak elleni, májusi döntő 27-21-es végkifejlete inkább az ellenfél számára riasztó; mi viszont kedélyesen idézhetjük fel a legszellemesebb és legjellemzőbb montenegrói értékelést, amely úgy szólt: „A miénk Európa legjobb csapata – kivéve a Győrt”.

Ambros Martín vezetőedző is bizakodó, és mint mondja, cseppet sem zavarják a felkészülés során elszenvedett – a laikus néző számára azért meglepő – pofonok: „Készen állunk a nemzetközi megméretésekre. A szezon előtti vereségeket én egyáltalán nem tragédiaként éltem meg: tudnunk kell, hogy a vereségekből lehet a legjobban tanulni. Sokszor elmondtam már, hogy amit a csapatunk az elmúlt két szezonban művelt, az szinte földönkívüli teljesítmény, és nem szabad, hogy elvárásként épüljön be az életünkbe. Minden mérkőzés, minden szezon új történet, és a múltbéli sikereinkkel nem nyerünk meg egyetlen mai meccset sem. Ami a formánkat illeti, a csúcsszintet most is a szezon végére időzítjük, de minden héten, sőt edzésről edzésre látom a fejlődést a lányokon. A hazai bajnokság nagyon jó felkészítő, meglátásom szerint az ellenfelek évről évre jobbak, nagyon harapnak, és ellenünk mindenki átlagon felüli formát képes mutatni. Valószínűleg azért van ez így, mert a BL-győztes ellen teher nélkül, lelkesen, agresszíven állnak hozzá a játékhoz. Az első BL-mérkőzés nem lesz egyszerű, mint mindig, most is érezhető egyfajta izgalom a csapatban, de az biztos, hogy mindannyian éhesek vagyunk már a nagy meccsekre.”

A csapatkapitány Görbicz Anita is az, ám szerinte hosszú még az út, amíg valódi, egységes csapattá érnek: „A szezon csak most kezdődik igazán, rengeteg edzésre és meccsre van szükségünk, hogy érezzük egymás mozdulatait, szándékait a pályán. Nagyon bízom benne, hogy a jelenlegi formával is győzelemmel tudjuk indítani a BL-t, és a szezon során igazi csapattá érünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.